Quiche z kaszanką, cebulką i jabłkiem
Quiche to pyszna zapiekanka z kruchym ciastem i bogatym wnętrzem 😀
Dziś u mnie tym wnętrzem jest farsz z kaszanki i wspaniałej, skarmelizowanej z jabłkiem, cebulki.
Składniki:
Ciasto (tortownica o średnicy 26 cm):
400 g. mąki pszennej
200 g. zimnego masła
4 żółtka
1 pełna łyżka gęstej śmietany
ok. 1/3 łyżeczki soli (do smaku)
duża szczypta oregano
Farsz:
1 kg dobrej jakości kaszanki
3 duże cebule
2 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
3-4 łyżki oleju do smażenia
do smaku: sól, pieprz, oregano, majeranek
Masa do zalania:
400 ml. słodkiej śmietanki 30%
6 jajek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
Ciasto (tortownica o średnicy 26 cm):
400 g. mąki pszennej
200 g. zimnego masła
4 żółtka
1 pełna łyżka gęstej śmietany
ok. 1/3 łyżeczki soli (do smaku)
duża szczypta oregano
Farsz:
1 kg dobrej jakości kaszanki
3 duże cebule
2 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
3-4 łyżki oleju do smażenia
do smaku: sól, pieprz, oregano, majeranek
Masa do zalania:
400 ml. słodkiej śmietanki 30%
6 jajek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło siekam z mąką, dodaję żółtka, sól i śmietanę; szybko zagniatam elastyczne ciasto.
Zawijam je w folię i na 20 minut chowam do lodówki.
Farsz:
Farsz:
Obrane cebule kroję w grube piórka, przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, odrobinę solę i na wolnym ogniu, pod przykryciem, smażę 10-12 minut.
Cebula powinna się ładnie zarumienić i lekko skarmelizować.
Umyte jabłka wraz ze skórą kroję na ósemki, odrzucając nasiona.
Pokrojone jabłka dorzucam do cebuli, dodaję po szczypcie oregano i majeranku, wszystko doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę pod pokrywką do momentu gdy jabłka wyraźnie zmiękną.
Zdejmuję wszystko z patelni, a na nią wrzucam pokrojoną, wcześniej obraną ze skórki kaszankę - podsmażam mieszając 5 minut.
Rozgrzewam piekarnik do 210 stopni C. (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu - przez cały czas pieczenia)
Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję je na kształt koła, na grubość ok. 4 mm. Za pomocą wałka przenoszę rozwałkowane ciasto na tortownicę (wcześniej natłuszczoną i oprószoną mąką), po czym delikatnie, by nie przerwać ciasta, wyklejam tortownicę.
Rozgrzewam piekarnik do 210 stopni C. (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu - przez cały czas pieczenia)
Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję je na kształt koła, na grubość ok. 4 mm. Za pomocą wałka przenoszę rozwałkowane ciasto na tortownicę (wcześniej natłuszczoną i oprószoną mąką), po czym delikatnie, by nie przerwać ciasta, wyklejam tortownicę.
Dokładnie nakłuwam widelcem dno.
Ciasto będzie w sporym nadmiarze na bokach, i tak właśnie powinno być - inaczej w trakcie pieczenia zsunie się z formy.
Tak przygotowany spód podpiekam przez 10 minut w 210 stopniach C.
Po wyjęciu spodu zmniejszam temperaturę piekarnika do 170 stopni C.
W tym momencie można nożem odciąć nadmiar ciasta, ale można też zrobić to na końcu.
Na podpieczony spód wykładam podsmażoną kaszankę, a na nią 3/4 cebuli z jabłkiem.
Na podpieczony spód wykładam podsmażoną kaszankę, a na nią 3/4 cebuli z jabłkiem.
Na to wylewam masę jajeczno-śmietankową (dokładnie roztrzepane jajka ze śmietanka, z przyprawami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz