Szukaj na blogu

Potrawka z indyka z mlekiem kokosowym oraz warzywami.

Sama się zdziwiłam, gdy mi się dzisiejszy obiad w pół godziny zrobił. Mięso jest miękkie, delikatne i pyszne, a sos aksamitny i wyrazisty. Indyka podałam z potłuczonymi ziemniakami. 



Składniki:
1 kg fileta z indyka
2 duże cebule
0,5 szklanki mleka kokosowego
0,5 szklanki słodkiej śmietanki (użyłam 36%)
1 średniej wielkości czerwona papryka
pół niewielkiego brokuła
2 duże ząbki czosnnku
sól, pieprz
1 łyżeczka mieszanki curry
1 łyżeczka słodkie mielonej papryki
10-12 łyżek sos Worcester
2 łyżki posiekanej natki zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroję w niewielkie kawałki, obrane cebule w kostkę. Rozgrzewam olej na dużej, głębokiej patelni, wrzucam cebulę. Odrobinę ją solę i smażę 2-3 minuty, do zeszklenia. Zsuwam cebulę na jedną stronę patelni, i na  drugą wrzucam pokrojonego indyka. Mięso oprószam solą i pieprzem. Smażę, mieszając, do momentu gdy straci surowy kolor. wtedy mieszam je z cebula, przykrywam patelnię, zmniejszam moc kuchenki i smażę ok. 10 minut. Następnie dolewam mleko kokosowe i śmietankę, oraz dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, curry i słodką paprykę. Wstępnie też przyprawiam sos solą i pieprzem.Duszę pod przykryciem 5 minut. Dodaję pokrojoną w kostkę (bez nasion) paprykę, oraz różyczki brokuła, dolewam sos Worcester. Duszę kolejne 5-8 minut. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, oraz doprawiam ostatecznie sos do smaku.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger