Cukinia w cieście piwnym
Sezon na cukinię - więc ta pojawia się u mnie w wielu obiadach, najczęściej w zupach, sosach, ale też jako pyszna przekąska, tak jak dziś.
Składniki:
cukinia, najlepiej młoda i bez pestek (u mnie większa, z pestkami, dlatego wykorzystałam tylko plastry z jej końców)
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jasnego piwa
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 jajka
sól i pierz do smaku
suszone zioła
Dodatkowo:
2-3 łyżki mąki pszennej
sól ziołowa/sól i pieprz/ ewentualnie ulubione suszone zioła
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię kroję na cienkie plastry (najlepiej żeby nie przekraczały 0,5 cm, bo będzie je trudniej usmażyć; postaraj się pokroić cukinię na grubość 3-4 mm). Plastry lekko nacieram solą i odstawiam na kilka minut.
W tym czasie przygotowuję ciasto: do miski wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewam piwo, dodaję na początek jedno jajko i mieszam. Ciasto powinno być bardzo gęste (jeśli jest zbyt trudne do wymieszania, dodaj jeszcze jedno jajko). Gdy ciasto jest wymieszane, doprawiam je do smaku solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami (zadbaj, by było dobrze, wyraziście doprawione).
W niewielkiej miseczce mieszam 2-3 łyżki mąki z solą ziołową (bądź innymi przyprawami, jakie lubisz). Każdy plaster cukinii przyciskam do mąki, by się nią pokrył; a potem przekładam do miski z ciastem i za pomocą dwóch widelców staram się go pokryć ciastem. Tak przygotowane plastry układam na średnio rozgrzanej patelni z olejem. Smażę, przewracając kilkukrotnie, ok. 12-16 minut, w międzyczasie zmniejszam trochę moc palnika - warto sprawdzić na jednym plastrze, czy cukinia w środku zmiękła. Po usmażeniu przekładam na chwilę do odsączenia na talerz wyłożony papierem.
Podaję najlepiej od razu na gorąco, z majonezem albo sosem czosnkowym.
Składniki:
cukinia, najlepiej młoda i bez pestek (u mnie większa, z pestkami, dlatego wykorzystałam tylko plastry z jej końców)
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jasnego piwa
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 jajka
sól i pierz do smaku
suszone zioła
Dodatkowo:
2-3 łyżki mąki pszennej
sól ziołowa/sól i pieprz/ ewentualnie ulubione suszone zioła
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię kroję na cienkie plastry (najlepiej żeby nie przekraczały 0,5 cm, bo będzie je trudniej usmażyć; postaraj się pokroić cukinię na grubość 3-4 mm). Plastry lekko nacieram solą i odstawiam na kilka minut.
W tym czasie przygotowuję ciasto: do miski wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewam piwo, dodaję na początek jedno jajko i mieszam. Ciasto powinno być bardzo gęste (jeśli jest zbyt trudne do wymieszania, dodaj jeszcze jedno jajko). Gdy ciasto jest wymieszane, doprawiam je do smaku solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami (zadbaj, by było dobrze, wyraziście doprawione).
W niewielkiej miseczce mieszam 2-3 łyżki mąki z solą ziołową (bądź innymi przyprawami, jakie lubisz). Każdy plaster cukinii przyciskam do mąki, by się nią pokrył; a potem przekładam do miski z ciastem i za pomocą dwóch widelców staram się go pokryć ciastem. Tak przygotowane plastry układam na średnio rozgrzanej patelni z olejem. Smażę, przewracając kilkukrotnie, ok. 12-16 minut, w międzyczasie zmniejszam trochę moc palnika - warto sprawdzić na jednym plastrze, czy cukinia w środku zmiękła. Po usmażeniu przekładam na chwilę do odsączenia na talerz wyłożony papierem.
Podaję najlepiej od razu na gorąco, z majonezem albo sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz