Plastry schabu w sosie jogurtowo-musztardowym
Smakował nam bardzo wczorajszy obiad, a jedliśmy plastry schabu w lekko pikantnym, ale jednocześnie delikatnym sosie jogurtowym, zaostrzonym odrobiną musztardy i papryczki chili. Do tego młode ziemniaczki i surówka z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i świeżego ogórka, z dressingiem z oliwy i cytryny.
Składniki (porcja da 2 osób):
400 g. schabu wieprzowego pokrojonego w cienkie plastry (0,5 cm grubości)
1 szalotka lub zwykła mała cebula
1 średnia marchewka
3/4 szklanki wrzątku
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
200 g. jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki mąki pszennej do oprószenia mięsa
1 łyżeczka mąki pszennej do sosu
1 łyżeczka musztardy miodowej
1/3 łyżeczki mielonej papryczki chili
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso oprószam z obu stron solą, pieprzem i mąką (łącznie ok. pół łyżeczki mąki). Rozgrzewam olej (odpowiednia będzie głęboka patelnia), podsmażam mięso z obu stron na jasnozłoty kolor (bez przykrycia). Obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami, a cebulę drobno siekam, obie dodaję do podsmażonego mięsa. Przykrywam patelnię, smażę wszystko ok. 5 minut na małym ogniu, potem zdejmuję pokrywkę i smażę do odparowania płynu (ok. 5 minut). Następnie dolewam wrzątek, ponownie przykrywam patelnię, zmniejszam moc palnika i duszę 25-30 minut, do miękkości mięsa.
W międzyczasie w oddzielnej miseczce mieszam jogurt z łyżeczką mąki i musztardą. Do jogurtu wlewam 3-4 łyżki gorącego płynu z patelni i mieszam, by go zahartować, a potem jogurt dodaję do mięsa. Podgrzewam pod przykryciem na minimalnym ogniu, w międzyczasie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną papryczkę chili, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Uwaga - sos dość łatwo może się zwarzyć - stanie się tak zwłaszcza, gdy go zbyt szybko podgrzejemy. Jeśli się tak stanie, można go naprawić dodając kilka łyżek zimnego mleka (ewentualnie wody).
Składniki (porcja da 2 osób):
400 g. schabu wieprzowego pokrojonego w cienkie plastry (0,5 cm grubości)
1 szalotka lub zwykła mała cebula
1 średnia marchewka
3/4 szklanki wrzątku
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
200 g. jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki mąki pszennej do oprószenia mięsa
1 łyżeczka mąki pszennej do sosu
1 łyżeczka musztardy miodowej
1/3 łyżeczki mielonej papryczki chili
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso oprószam z obu stron solą, pieprzem i mąką (łącznie ok. pół łyżeczki mąki). Rozgrzewam olej (odpowiednia będzie głęboka patelnia), podsmażam mięso z obu stron na jasnozłoty kolor (bez przykrycia). Obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami, a cebulę drobno siekam, obie dodaję do podsmażonego mięsa. Przykrywam patelnię, smażę wszystko ok. 5 minut na małym ogniu, potem zdejmuję pokrywkę i smażę do odparowania płynu (ok. 5 minut). Następnie dolewam wrzątek, ponownie przykrywam patelnię, zmniejszam moc palnika i duszę 25-30 minut, do miękkości mięsa.
W międzyczasie w oddzielnej miseczce mieszam jogurt z łyżeczką mąki i musztardą. Do jogurtu wlewam 3-4 łyżki gorącego płynu z patelni i mieszam, by go zahartować, a potem jogurt dodaję do mięsa. Podgrzewam pod przykryciem na minimalnym ogniu, w międzyczasie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną papryczkę chili, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Uwaga - sos dość łatwo może się zwarzyć - stanie się tak zwłaszcza, gdy go zbyt szybko podgrzejemy. Jeśli się tak stanie, można go naprawić dodając kilka łyżek zimnego mleka (ewentualnie wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz