Szukaj na blogu

Placki z cukinii z pieczarkami i pietruszką

Placki z cukinii to pyszna rzecz, i na pewno wiele osób je przyrządza, zwłaszcza w sezonie. Można łatwo wzbogacić albo zmienić ich smak, dodając pieczarki - wtedy są wyjątkowo smaczne!





Składniki (8-10 placków):
0,5 kg cukinii (waga po starciu; u mnie żółta cukinia)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
8-10 średniej wielkości pieczarek
1 średnie jajko
3 pełne łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku 
Przygotowanie:
Umytą cukinię ścieram na tarce z grubymi oczkami, po czym oprószam solą i przez minutę - dwie ściskam w dłoni, by puściła sok. Następnie na sicie dokładnie odciskam płyn. Do dokładnie odciśniętej cukinii dodaję przecisnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, starte na grubej tarce pieczarki, jajko, posiekaną natkę pietruszki i mąkę. Dokładnie mieszam, po czym masę doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzewam olej na patelni i wykładam placki (po solidnej łyżce masy). Smażę z dwóch stron na rumiano.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger