Zielone placki (z natki pietruszki i liści selera)
Ilość pięknych, zielonych i pachnących liści na działce skłoniła mnie, żeby coś z nich przygotować. Placki z liści smakują bardzo, bardzo dobrze! Można je wzbogacać różnymi dodatkami, choćby startym żółtym serem, czy pokrojoną drobno wędliną.
Składniki:
duży pęczek natki pietruszki (bez grubych łodyg)
5-6 liści selera (bez grubych łodyg)
1-2 korzenie pietruszki
pół niewielkiej czerwonej papryki
1-2 jajka
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Natkę pietruszki liście selera po dokładnym umyciu drobno siekam i przekładam do miski. Obrane korzenie pietruszki ścieram na tarce z drobnymi oczkami, a paprykę kroję w drobną kostkę. Czosnek
przeciskam przez praskę, wszystko przekładam do miski, dodaję jajka, mąkę i przyprawy. Mieszam do powstania jednolitej masy (nie powinna być bardzo gęsta). Rozgrzewam olej na patelni i wykładam po dużej łyżce masy. Smażę na rumiano z obu stron.
Składniki:
duży pęczek natki pietruszki (bez grubych łodyg)
5-6 liści selera (bez grubych łodyg)
1-2 korzenie pietruszki
pół niewielkiej czerwonej papryki
1-2 jajka
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Natkę pietruszki liście selera po dokładnym umyciu drobno siekam i przekładam do miski. Obrane korzenie pietruszki ścieram na tarce z drobnymi oczkami, a paprykę kroję w drobną kostkę. Czosnek
przeciskam przez praskę, wszystko przekładam do miski, dodaję jajka, mąkę i przyprawy. Mieszam do powstania jednolitej masy (nie powinna być bardzo gęsta). Rozgrzewam olej na patelni i wykładam po dużej łyżce masy. Smażę na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz