Cebula duszona z masłem i ziołami
Tak przygotowaną cebulę można użyć na wiele sposobów - może być dodatkiem do smażonego mięsa, do serów, zwyczajnie - do chleba, albo tak jak dziś u mnie - może być głównym składnikiem szybkiej i łatwej pizzy, którą Wam niedługo pokażę.
Składniki:
ok. 400 g. dowolnej cebuli, u mnie mieszane:
czerwona, biała, szalotka i dymka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
suszony majeranek
suszony tymianek
(mogą być oczywiście świeże zioła)
Przygotowanie:
Cebule obieram i kroję w dowolny sposób, u mnie to półtalarki. Przekładam ją do rondla z masłem i olejem, lekko solę, przykrywam i na małym ogniu duszę 30 minut. Po tym czasie powinna zupełnie zmięknąć. Wtedy dodaję paprykę, posiekany czosnek i zioła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę razem jeszcze 10 minut.
Składniki:
ok. 400 g. dowolnej cebuli, u mnie mieszane:
czerwona, biała, szalotka i dymka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
suszony majeranek
suszony tymianek
(mogą być oczywiście świeże zioła)
Przygotowanie:
Cebule obieram i kroję w dowolny sposób, u mnie to półtalarki. Przekładam ją do rondla z masłem i olejem, lekko solę, przykrywam i na małym ogniu duszę 30 minut. Po tym czasie powinna zupełnie zmięknąć. Wtedy dodaję paprykę, posiekany czosnek i zioła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę razem jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz