Kotlety z rukoli i kuskus z serem
Choć od dawna staram się, żeby nie marnowała nam się w domu żywność, to w dobie rosnących cen tym bardziej się do tego przykładam. Właściwie wszystko da się w jakiś sposób przerobić - miałam rukolę, któej nie zjedliśmy i mocno przywiędła. Zamiast ją wyrzucić, zrobiłam z niej dzisiejszy obiad - bardzo smaczne kotlety z dodatkiem kuskus i żółtego sera.
Polecam wykorzystywanie wszystkiego, co kupujemy - to spora oszczędność dla portfela.
Składniki (u mnie 6 kotletów):
80 g rukoli
80 g kaszy kuskus
80 g tartego żółtego sera
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
Do smaku: sół, pieprz, czosnek granulowany, mielony kmin rzymski
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Kuskus wsypuję do miseczki i wlewam do niej tyle gorącej wody, by ta była pół cm. nad kaszę.
Przykrywam ją talerzykiem i odstawiam na 5 minut.
W tym czasie drobno siekam rukolę.
W dużej misce umieszczam rukolę, starty lub drobniutko pokrojony ser, oraz napęczniały kuskus.
Dodaję jajka i przyprawy do smaku.
Mieszam dokłądnie, odstawiam na 5 minut.
Wsypuję bułkę tartą, ponownie mieszam.
Formuję kilka kotletów, mocno ściskając masę w dłoniach.
Każdy kotlet panieruję w bułce tartej.
Smażę na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz