Szukaj na blogu

Kotlety z rukoli i kuskus z serem

Choć od dawna staram się, żeby nie marnowała nam się w domu żywność, to w dobie rosnących cen tym bardziej się do tego przykładam. Właściwie wszystko da się w jakiś sposób przerobić - miałam rukolę, któej nie zjedliśmy i mocno przywiędła. Zamiast ją wyrzucić, zrobiłam z niej dzisiejszy obiad - bardzo smaczne kotlety z dodatkiem kuskus i żółtego sera. 

Polecam wykorzystywanie wszystkiego, co kupujemy - to spora oszczędność dla portfela.





Składniki (u mnie 6 kotletów):

80 g rukoli

80 g kaszy kuskus

80 g tartego żółtego sera 

2 jajka

2 łyżki bułki tartej

Do smaku: sół, pieprz, czosnek granulowany, mielony kmin rzymski 

Dodatkowo:

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

Kuskus  wsypuję do miseczki i wlewam do niej tyle gorącej wody, by ta była pół cm. nad kaszę.

Przykrywam ją talerzykiem i odstawiam na 5 minut.

W tym czasie drobno siekam rukolę.

W dużej misce umieszczam rukolę, starty lub drobniutko pokrojony ser, oraz napęczniały kuskus.

Dodaję jajka i przyprawy do smaku.

Mieszam dokłądnie, odstawiam na 5 minut.

Wsypuję bułkę tartą, ponownie mieszam. 

Formuję kilka kotletów, mocno ściskając masę w dłoniach.

Każdy kotlet panieruję w bułce tartej.

Smażę na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości oleju.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger