Szukaj na blogu

Bardzo pyszne pieczone skrzydełka

Pieczone skrzydełka to zawsze pyszny obiad. Tym chrupiącym i dobrze przyprawionym kąskom zwyczajnie trudno się oprzeć :) 

Najważniejsze w doprawianiu jest to by zamarynowane mięso odpowiednio długo poleżało w lodówce - wtedy przejdzie smakiem.

Wszystkie moje przepisy na skrzydełka znajdziesz TUTAJ


Składniki (porcja dla 2 osób): 

 8 skrzydełek z kurczaka

1 pełna łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka cukru

0, 5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka mąki pszennej

2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Skrzydełka kroję na dwie części, odrzucając końcówki.

Cebulę ścieram na drobnej tarce, czosnek przeciskam przez praskę i mieszam je z koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i pieprzem.

Marynatą dokładnie nacieram skrzydełka i szczelnie przykryte zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.

Przed pieczeniem oprószam mięso mąką, mieszam.

Wykładam na blachę wyłożoą papierem, skrapiam olejem.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (góra-dół, bez temroobiegu) przez 50-60 minut.

W międzyczasie skrzydełka można raz odwrócić.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger