Bardzo pyszne pieczone skrzydełka
Pieczone skrzydełka to zawsze pyszny obiad. Tym chrupiącym i dobrze przyprawionym kąskom zwyczajnie trudno się oprzeć :)
Najważniejsze w doprawianiu jest to by zamarynowane mięso odpowiednio długo poleżało w lodówce - wtedy przejdzie smakiem.
Wszystkie moje przepisy na skrzydełka znajdziesz TUTAJ
Składniki (porcja dla 2 osób):
8 skrzydełek z kurczaka
1 pełna łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
0, 5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Skrzydełka kroję na dwie części, odrzucając końcówki.
Cebulę ścieram na drobnej tarce, czosnek przeciskam przez praskę i mieszam je z koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i pieprzem.
Marynatą dokładnie nacieram skrzydełka i szczelnie przykryte zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
Przed pieczeniem oprószam mięso mąką, mieszam.
Wykładam na blachę wyłożoą papierem, skrapiam olejem.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (góra-dół, bez temroobiegu) przez 50-60 minut.
W międzyczasie skrzydełka można raz odwrócić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz