Szukaj na blogu

Kurczak duszony z papryką

Bardzo smaczny i łatwy obiad z mięsa z udek kurczaka. To niezwykle smaczne i soczyste mięso, które idealnie nadaje się do szybkiego duszenia. 

Spore kawałki udusiłam razem z cebulą i papryką, i z nich powstał pyszny sos.





Składniki:

600 g mięsa z udek kurczaka

2 cebule średniej wielkości

pół dużej czerwonej papryki 

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka mąki

3-4 łyżki oleju do smażenia

do smaku: sól, pieprz

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki

pół do 3/4 szklanki wody

na koniec 1 łyżka śmietanki do zup i sosów

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Z mięsa usuwam tłuszcz.

Wszystkie kawałki oprószam solą i pieprzem, a potem mąką.

Obsmażam mięso na rumiano z obu stron.

Do podsmażonego mięsa dodaję grubo pokrojoną cebulę, smażę razme do jej zeszklenia.

Dodaję pokrojoną czerwoną paprykę i posiekany czosnek.

Przykrywam i duszę na małym ogniu.

W trakcie duszenia stopniowo dolewam wodę, by ciągle na dnie patelni był sos.

Gdy mięso jest miękkie (po ok. pół godzinie) doprawiam całość słodką i pikantną papryką, dodaję śmietankę, mieszam.

Posypuję posiekaną natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger