Kurczak duszony z papryką
Bardzo smaczny i łatwy obiad z mięsa z udek kurczaka. To niezwykle smaczne i soczyste mięso, które idealnie nadaje się do szybkiego duszenia.
Spore kawałki udusiłam razem z cebulą i papryką, i z nich powstał pyszny sos.
Składniki:
600 g mięsa z udek kurczaka
2 cebule średniej wielkości
pół dużej czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki
3-4 łyżki oleju do smażenia
do smaku: sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
pół do 3/4 szklanki wody
na koniec 1 łyżka śmietanki do zup i sosów
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Z mięsa usuwam tłuszcz.
Wszystkie kawałki oprószam solą i pieprzem, a potem mąką.
Obsmażam mięso na rumiano z obu stron.
Do podsmażonego mięsa dodaję grubo pokrojoną cebulę, smażę razme do jej zeszklenia.
Dodaję pokrojoną czerwoną paprykę i posiekany czosnek.
Przykrywam i duszę na małym ogniu.
W trakcie duszenia stopniowo dolewam wodę, by ciągle na dnie patelni był sos.
Gdy mięso jest miękkie (po ok. pół godzinie) doprawiam całość słodką i pikantną papryką, dodaję śmietankę, mieszam.
Posypuję posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz