Roladki z kurczaka z papryką i suszonymi pomidorami
Przepyszne roladki, prosty sos, a do nich gotowane ziemniaki i brukselka. Wspaniały, domowy obiadek!
Składniki (2 porcje):
1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej (lub pikantna papryka w proszku)
sól i pieprz do smaku
1 lyżka tartego żółtego sera
5-6 suszonych pomidorów z zalewy
1 niewielka cebula
kawałek surowej czerwonej papryki
2 łyżki oleju
Do sosu:
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 ząbek czosnku
1 pełna łyżeczka zimnego! masła
3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Pierś kurczaka przecinam wzdłuż na pół, po czym powstałe plastry rozbijam dość mocno tłuczkiem, uważając jednak, żeby ich nie przedziurawić.
Rozbite mięso oprószam solą i pieprzem, a potem z jednej strony smaruję pastą paprykową (lub opróśzam pikantną papryką w proszku).
Na paście rozsypuję starty ser, a potem rozkładam połowę ilości drobno pokrojonych: cebuli i suszonych pomidorów.
Z jednej strony układam kilka paseczków świeżej papryki, i zwijam roladki.
Spinam je szpilkami lub związuję.
Podsmażam na oleju złoto z każdej strony.
Dodaję pozostałą cebulę i suszone pomidory, podsmażam razem przez chwilkę.
Dolewam wodę, dodaję słodką mieloną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę wszystko ok. 30 minut.
Na końcu doprawiam sos solą i pieprzem, i dodaję zimne masło.
Mieszam sos do jego rozpuszczenia.
Podaję z ziemniakami z wody i jarzynką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz