Zapiekanka naleśnikowa z brokułem i beszamelem
Bardzo domowa, bardzo smaczna zapiekanka. Zrobiłam ją jakiś czas temu, żęby wykorzystać więdnącego brokuła, i tak mi posmakowała, że powtarzam ją trzeci raz. To naleśniki faszerowane gotowanym brokułem, podsmażoną cebulką i serem, apetycznie zapieczone pod sosem beszamelowym i odrobiną sera na wierzchu.
Coś pysznego! Tanie, sycące i przesmaczne - bardzo serdecznie polecam!
Składniki:
kilka wcześniej usmażonych naleśników, u mnie 6 sztuk (przepis na naleśniki np. ten, KLIK)
1 brokuł, ugotowany do miękkości
1-2 ząbki czosnku
2-3 garście startego żółtego sera
2 średniej wielkości cebule, podsmażone do zeszklenia na niewielkie ilości oleju
Sos beszamelowy z jajkiem:
2 szklanki mleka
2 jajka
1 czubata łyżka mąki pszennej
świeżo starta lub mielona gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
garść lub dwie startego sera do posypania
olej do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Sos beszamelowy z jajkiem:
Szklankę mleka zagotowuję z gałką muszkatołową, a w drugiej dokładnie mieszam jajka i mąkę.
Zawiesinę przelewam do gorącego mleka, gotuję energicznie mieszając aż powstanie gęsty sos.
Doprawiam go do smaku solą i pieprzem.
Farsz do naleśników:
Brokuła rozdrabniam (można posiekać mniejsze łodyżki), dodaję podsmażoną (przestudzoną) cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i tarty ser.
Mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaję 2 łyżki sosu beszamelowego, mieszam.
Złożenie i pieczenie:
Na połowę każego naleśnika wykładam farsz, zwijam w rulon zaczynając od strony z farszem.
Naleśniki układam w naczyniu natłuszczonym olejem i posypanym bułką tartą.
Na naleśnikach rozkłąda, sos beszamelowy.
Całość posypuję serem.
Zapiekam w 200 stopniach C przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz