Sałatka z ogórków z selerem
Polecam na zimę tę bardzo smaczną sałatkę - o jej smaku decyduje dodatek selera. Nie jest zbyt ostra, jest raczej z gatunku tych słodkich i delikatnych.
Składniki:
4 kg ogórków gruntowych
0,5 kg cebuli
4 duże papryki (może być kolorowa)
1 duży seler
Solanka:
9 szklanek wody
1 szklanka soli
Zalewa:
4 szklanki wody
2 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
15 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren czarnego pieprzu,
0,5 łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
Dokładnie myję ogórki papryki. Obieram cebule i selera, z papryk usuwam nasiona. Ogórki kroję w plasterki, papryki i cebule w paseczki lub niewielkie kawałki, a selera ścieram na tarce z grubymi oczkami. Tak przygotowane warzywa przekładam do miski, zalewam wcześniej przygotowaną zimną solanką (zagotowuję wodę z sola, odstawiam do przestudzenia) i odstawiam na 3 godziny. Przekładam warzywa na durszlak lub sito, by odsączyć płyn, i wypełniam słoiki pozostawiając ok. 2 cm od góry słoika. Przygotowuję zalewę: zagotowuję wodę z cukrem i przyprawami, gotuję na małym ogniu 5 minut. Wyłączam ogień, dolewam ocet. Gorącą zalewą wypełniam słoiki z warzywami, zakręcam. Pasteryzuję 8-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz