Szaszłyki z udek kurczaka
Moja propozycja na dzisiejszy obiad to szaszłyki drobiowe, z mięsa z udek kurczaka - dla mnie jest ono bardziej soczyste niż z piersi. Przyprawiłam je czosnkiem niedźwiedzim i słodką mieloną papryka, która w trakcie grillowania przyjemnie się skarmelizowała. Warto podać je z lekkim, jogurtowym sosem i sałatą.
Składniki:
0,5 kg mięsa z udek kurczaka
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
0,5 łyżeczki soli
duża szczypta pieprzu ziołowego
duża szczypta cukru
oliwa do posmarowania
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso nacieram dokładnie mieszanką papryki, czosnku niedźwiedziego, soli, pieprzu i cukru, zostawiam szczelnie przykryte na noc w lodówce (lub na minimum 3-4 godziny).
0,5 kg mięsa z udek kurczaka
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
0,5 łyżeczki soli
duża szczypta pieprzu ziołowego
duża szczypta cukru
oliwa do posmarowania
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso nacieram dokładnie mieszanką papryki, czosnku niedźwiedziego, soli, pieprzu i cukru, zostawiam szczelnie przykryte na noc w lodówce (lub na minimum 3-4 godziny).
Następnego dnia kroję mięso na niewielkie kawałki i nadziewam je na patyczki do szaszłyków, po czym smaruję dokładnie oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz