Szukaj na blogu

Duszona żółta cukinia

Przyprawa garam masala - dosłownie: gorące przyprawy, bardzo popularna w kuchni indyjskiej, to wspaniała mieszanka w której skład wchodzą bardzo aromatyczne rośliny: liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz i kardamon. Dodaje potrawom wyrazistości i smaku, o zapachu nie wspominając. Cudownie smakuje z warzywami. Dziś przygotowałam bardzo szybkie danie - żółtą cukinię duszoną ze szczypiorkiem, czosnkiem i oczywiście garam masala.

Po przyprawy odsyłam Was do sklepu Skworcu.



Składniki:
2 małe żółte cukinie
1 młoda cebulka dymka ze szczypiorkiem
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła klarowanego
1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, polecam Skworcu
0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego, polecam Skworcu
prażona cebulka do posypania, polecam Skworcu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte cukinie przekrajam wzdłuż na pół, po czym kroję je w cienkie, ukośne plasterki. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam cukinie, lekko solą i pod pokrywką smażę na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie dorzucam przyprawę garam masala, czosnek granulowany oraz wstępnie sól i pieprz do smaku. Duszę kolejne 5 minut, na koniec dodaję posiekany szczypiorek z cebulka oraz pietruszkę. Tuż przed podaniem posypuję prażoną cebulką.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger