Kurczak duszony z papryką
Soczyste mięso w aromatycznym sosie!
Składniki na 2 osoby:
ok. 400 g fileta z piersi kurczaka
do przyprawienia mięsa:
sól ziołowa lub zwykła, mielony czarny pieprz, słodka mielona papryka, wędzona słodka papryka, duża szczypta czosnku granulowanego
pół łyżeczki mąki pszennej
Dodatkowo:
3 szalotki lub 1 średniej wielkości cebula
pół czerwonej papryki
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżeczki serka śmietankowego
1 łyżka drobno posiekanych: koperku i natki pietruszki
ok. pół szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Mięso kroję na 3 lub 4 części, rozbijam na kotlety.
Każdy oprószam sola, pieprzem, czosnkiem, słodką i wędzoną papryką oraz mąką.
Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam mięso na złoto.
Dodaję łyżkę masła, a potem pokrojoną w piórka cebulę, chwilkę razem smażę, dodaję paprykę pokrojoną w paski.
Zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę przez ok. 10 minut.
Dolewam wodę, dodaję serek, mieszam do jego rozpuszczenia.
Duszę na małym ogniu kilka minut.
Dodaję posiekane zioła, oraz masło.
Doprawiam ostatecznie do smaku.
Doprawiam sos do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz