Szukaj na blogu

Kurczak duszony z papryką

 Soczyste mięso w aromatycznym sosie!




Składniki na 2 osoby:

ok. 400 g fileta z piersi kurczaka

do przyprawienia mięsa:

sól ziołowa lub zwykła, mielony czarny pieprz, słodka mielona papryka, wędzona słodka papryka, duża szczypta czosnku granulowanego

pół łyżeczki mąki pszennej

Dodatkowo:

3 szalotki lub 1 średniej wielkości cebula

pół czerwonej papryki

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

2 łyżeczki serka śmietankowego

1 łyżka drobno posiekanych: koperku i natki pietruszki

ok. pół szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Mięso kroję na 3 lub 4 części, rozbijam na kotlety.

Każdy oprószam sola, pieprzem, czosnkiem, słodką i wędzoną papryką oraz mąką.

Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam mięso na złoto.

Dodaję łyżkę masła, a potem pokrojoną w piórka cebulę, chwilkę razem smażę, dodaję paprykę pokrojoną w paski.

Zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę przez ok. 10 minut.

Dolewam wodę, dodaję serek, mieszam do jego rozpuszczenia.

Duszę na małym ogniu kilka minut.

Dodaję posiekane zioła, oraz masło.

Doprawiam ostatecznie do smaku.

Doprawiam sos do smaku.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger