Szukaj na blogu

Kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Szybkie, domowe ciasteczka, kruche i pyszne. Przygotujesz je w ok. 50 minut, łącznie z czasem pieczenia!


Składniki (10-12 ciastek):
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
300 g mąki pszennej
90 g brązowego cukru
30 g cukru waniliowego
8 g proszku do pieczenia
3 żółtka + 1 całe jajko
80 g masła orzechowego
100 g masła
80 g gorzkiej czekolady. drobno posiekanej lub w kropelkach

Przygotowanie:
Ze wszystkich składników, z wyjątkiem czekolady. zagniatam ciasto.
Dodaję czekoladę i jeszcze raz szybko zagniatam.
Ciasto dzielę na 10-12 równych kawałków, z każdego robię kulkę, a potem ją spłaszczam na grubość ok. 1 cm.
Tak przygotowane ciastka rozkładam na blasze wyłożonej papierem, zachowując 2-3 cm odstępu.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 30-35 minut.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger