Smażony kalafior curry
Bardzo dobra przekąska, może to też być pyszny obiadowy dodatek - delikatny kalafior w lekkim cieście, z pikantną nutą i aromatycznym smakiem curry. Dla mnie - pycha!
Składniki:
1/3 niewielkiego kalafiora
sól do smaku
do posypania: curry i ostra papryka
Ciasto:
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka curry
duża szczypta soli do smaku
ok. 1/3 szklanki zimnej wody
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Kalafiora dzielę na różyczki, po czym obgotowuję je prawie do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowane różyczki wyjmuję z wody, oprószam curry i ostrą papryką.
Ciasto:
Mieszam, najlepiej rózgą, wszystkie składniki ciasta, do konsystencji gładkiego ciasta naleśnikowego.
Smażenie:
Zanurzam różyczki w cieście i szybko wrzucam do mocno rozgrzanego oleju.
Smażę przez 2-3 minuty.
Wyjmuję łyżką cedzakową na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz