Szukaj na blogu

Smażony kalafior curry

Bardzo dobra przekąska, może to też być pyszny obiadowy dodatek - delikatny kalafior w lekkim cieście, z pikantną nutą i aromatycznym smakiem curry. Dla mnie - pycha!



Składniki:

1/3 niewielkiego kalafiora

sól do smaku

do posypania: curry i ostra papryka

Ciasto:

2 pełne łyżki mąki pszennej

1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka curry

duża szczypta soli do smaku

ok. 1/3 szklanki zimnej wody

Dodatkowo:

olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Kalafiora dzielę na różyczki, po czym obgotowuję je prawie do miękkości w osolonej wodzie.

Ugotowane różyczki wyjmuję z wody, oprószam curry i ostrą papryką.

Ciasto:

Mieszam, najlepiej rózgą, wszystkie składniki ciasta, do konsystencji gładkiego ciasta naleśnikowego.

Smażenie:

Zanurzam różyczki w cieście i szybko wrzucam do mocno rozgrzanego oleju.

Smażę przez 2-3 minuty.

Wyjmuję łyżką cedzakową na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję na gorąco.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger