Rolowana pieczeń ze schabu
Kruchy, delikatny schab to idealna pieczeń na przykład na niedzielny obiad.
Składniki:
ok. 1,3-1,5 kg schabu wieprzowego (równy, ładny kawałek)
do zamarynowania mięsa:
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
ok. 150 g wędzonego boczku
1 średniej wielkości cebula
2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
duża garść liści rukoli lub szpinaku
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Z mięsa odcinam ścięgna i ewentualne tłuste kawałki, a następnie rozcinam schab tak, by powstał jedne duży płat (jak na zdjęciu poniżej).
Następnie mocno rozbijam mięso tłuczkiem przez grubą folię spożywczą.
Doprawiam je solą, pieprzem i ziołami, zwijam i odkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed pieczeniem:
Rozwinięty schab smaruję z jednej strony musztardą, rozkładam na całości liście rukoli lub szpinaku, posypuję drobno pokrojoną cebulą.
Układam plastry boczku, jak na zdjęciu, na boczku rozsmarowuję przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ściśle zwijam roladę, po czym związuję ją sznurkiem lub spinam specjalnymi szpilkami.
Podsmażam ją na małej ilości oleju, na mocnym ogniu, do zrumienienia z każdej strony, po czym przekładam na naczynia do pieczenia (dno wykładam papierem), szczelnie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę jeszcze 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz