Bardzo łatwe ciasto z kefirem i owocami
Przygotowanie tego ciasta jest naprawdę bardzo łatwe i szybkie, i polecam je teraz, kiedy mamy dużo sezonowych owoców.
Składniki (blaszka 20 na 30 cm):
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
3 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka kefiru
sezonowe owoce, np. truskawki, maliny, jagody
Przygotowanie:
Do miski wbijam jajka, dodaję cukry, olej i kefir, mieszam do połączenia widelcem lub łyżką.
Dodaję mąkę z proszkiem, mieszam jeszcze raz, krótko, do połączenia.
Wylewam ciasto na blachę wyłożoną papierem, na górze rozkładam owoce (pojedyncza warstwa, owoców nie może być za dużo).
Można przed pieczeniem posypać kruszonką, proporcje: 1 część masła, 1 część cukru, 2 części mąki.
Ciasto piekę przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz