Szukaj na blogu

Bardzo łatwe ciasto z kefirem i owocami

Przygotowanie tego ciasta jest naprawdę bardzo łatwe i szybkie, i polecam je teraz, kiedy mamy dużo sezonowych owoców.


Składniki (blaszka 20 na 30 cm):

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

3 szklanki mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

4 jajka

0,5 szklanki oleju

1 szklanka kefiru

sezonowe owoce, np. truskawki, maliny, jagody

Przygotowanie:

Do miski wbijam jajka, dodaję cukry, olej i kefir, mieszam do połączenia widelcem lub łyżką.

Dodaję mąkę z proszkiem, mieszam jeszcze raz, krótko, do połączenia.

Wylewam ciasto na blachę wyłożoną papierem, na górze rozkładam owoce (pojedyncza warstwa, owoców nie może być za dużo).

Można przed pieczeniem posypać kruszonką, proporcje: 1 część masła, 1 część cukru, 2 części mąki.

Ciasto piekę przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger