Szukaj na blogu

Gulasz z policzków wieprzowych z papryką i pieczarkami

Ten gulasz przygotowałam jako jeden ze świątecznych obiadów, poczeka sobie na odpowiedni moment zamknięty na gorąco w słoikach. Bardzo lubimy mięso z policzków, jest delikatne i niezwykle smaczne. Miękkie mięso z dużą ilością warzyw, lekko pikantne będzie wspaniale smakowało z kluseczkami ziemniaczanymi.


Składniki:

600 g policzków wieprzowych

1 średniej wielkości cebula

400 g mini pieczarek

1 mała marchewka

1 słodka czerwona papryka (użyłam podłużnej)

2-3 ząbki czosnku

łącznie 2 pełne łyżki posiekanych: koperku i natki pietruszki

1 łyżka mąki pszennej

do smaku: sól, pieprz

2-3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

do smaku: ostra czerwona papryka lub ostry sos, użyłam Sriracha

ok. 1,5 szklanki wody

3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Ostrym nożem odkrajam z mięsa nadmiar błonek, po czym mięso kroje na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek mięsa obtaczam w mące, i smażę na rozgrzanym oleju do momentu, kiedy dość mocno się zarumieni.

Wtedy dorzucam do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, wszystko lekko solę i smażę mieszając do zeszklenia cebuli.

W międzyczasie obieram marchewkę kroję ją wzdłuż na pół, a potem na plasterki. 

Pieczarki również kroję na plasterki (grube), i razem z marchewką dokładam na patelnię.

Smażę kilka minut, dodaję liście laurowe i ziele angielskie, przykrywam patelnię, i na małym ogniu smażę ok. 10 minut.

Dolewam wodę, dodaję posiekany czosnek i słodką paprykę, wstępnie doprawiam solą i pieprzem, i duszę do miękkości mięsa.

Gdy mięso jest miękkie, dodaję posiekane zioła, oraz pokrojoną w kostkę paprykę, i w tym momencie  doprawiam sos ostatecznie do smaku.

Duszę jeszcze 10 minut (papryka powinna pozostać jędrna).

O ile sos jest jeszcze za rzadki, odlewam kilka łyżek z patelni i gdy przestygnie, dokładnie mieszam go z łyżeczką mąki, a potem zawiesinę przelewam z powrotem na patelnię i mieszam do zagęszczenia.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger