Filet z kurczaka w jajku
To bardzo prosty, ale zapewniam, że świetny sposób na mięso z kurczaka, na dodatek bardzo szybki. Taki obiad przygotujesz w 20 minut. Mięso jest delikatne i soczyste.
Składniki:
1 podwójny filet z piersi kurczaka
1 duże jajko
1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku
do przyprawienia: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie
1 płaska łyżeczka mąki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję na podłużne, dość cienkie, niewielkie kawałki.
Przyprawiam je solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
W misce rozbijam jajko, dodaję mąkę i koperek, dokładnie mieszam.
Kurczaka umieszczam w miseczce z jajkiem, zostawiam na kilka minut.
Smażę na średnio rozgrzanym ogniu na złoto z obu stron, po ok. 3 minuty z każdej.
Jeśli zostało trochę jajka, rozlewam je po smażącym się mięsie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz