Szukaj na blogu

Filet z kurczaka w jajku

To bardzo prosty, ale zapewniam, że świetny sposób na mięso z kurczaka, na dodatek bardzo szybki. Taki obiad przygotujesz w 20 minut. Mięso jest delikatne i soczyste.


Składniki:

1 podwójny filet z piersi kurczaka

1 duże jajko

1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku

do przyprawienia: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie

1 płaska łyżeczka mąki 

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso kroję na podłużne, dość cienkie, niewielkie kawałki.

Przyprawiam je solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.

W misce rozbijam jajko, dodaję mąkę i koperek, dokładnie mieszam.

Kurczaka umieszczam w miseczce z jajkiem, zostawiam na kilka minut.

Smażę na średnio rozgrzanym ogniu na złoto z obu stron, po ok. 3 minuty z każdej.

Jeśli zostało trochę jajka, rozlewam je po smażącym się mięsie.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger