Marynowane prawdziwki
Niezawodny sposób na pyszne, marynowane grzyby. Zalewa jest dość delikatna, więc posmakują tym, którzy niezbyt lubią mocny, octowy smak.
Składniki:
ok. 2 kg niewielkich, zdrowych, świeżych prawdziwków
woda do gotowania
1,5 łyżki stołowej soli
pół szklanki octu 10%
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
6 łyżek stołowych cukru
1 łyżka stołowa soli
8-10 liści laurowych
garść ziela angielskiego
można dodać na każdy słoiczek po ząbku czosnku
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyszczam i myję, większe można przekroić, bądź w ogóle pozostawić tylko kapelusze.
Przekładam do garnka.
Zalewam je wodą tak, by był zanurzone, dodaję sól i ocet, zagotowuję.
Gdy się zagotują zdejmuję szumy, zmniejszam ogień i od tego momentu gotuję je 35 minut.
Zalewa:
W międzyczasie szykuję zalewę: do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól i cukier oraz przyprawy.
Zagotowuję, przykrywam, gotuję pół godziny na małym ogniu.
Ugotowane grzyby odcedzam i gorące przekładam do wcześniej wyparzonych słoików.
Wlewam tyle zalewy, by je przykryła.
Zakręcam (również wyparzonymi, najlepiej nowymi zakrętkami).
Pasteryzuję np. w piekarniku nagrzanym do 100 stopi C przez 15 minut, po czym wyłączam piekarnik i zostawiam w nim słoiki do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz