Szukaj na blogu

Letni obiad z patelni

Warzywne cudo z patelni, cudo przynajmniej dla mnie, i mogłabym to jeść codziennie. Wszystkie warzywa są  z mojego ogórka, widziały tylko słońce i wodę, wiec smakują pysznie. To danie nie wymaga umiejętności, ani zbyt wiele czasu, i bardzo polecam je wszystkim, którzy lubią warzywa!



Składniki (na 2 osoby):

kilka liści dowolnej sałaty

kilkanaście małych młodych ziemniaków

1 mała cebulka

2 młode, małe zielone cukinie

1 średniej wielkości miąższysty pomidor

sporo posiekanego koperku

trochę posiekanego świeżego lubczyku

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

sól i pieprz do smaku

1,5 pełnej łyżki prawdziwego masła

Przygotowanie:

Zaczynam od ziemniaków - wystarczy je porządnie umyć, albo można je oskrobać, jak kto woli.

Jeśli są malutkie, zostawiam w całości; jeśli troszkę większe - kroję na ćwiartki.

Gotuję je w osolonej wodzie do miękkości.

Cukinię kroję w dowolny sposób na kawałki.

Czosnek siekam.

Pomidora również kroję na kawałki.

Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzam je, i po lekkim przesuszeniu przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem. 

Dodaję posiekany czosnek, oraz pokrojoną cukinię.

Posypuję wszystko papryką i wstępnie solę.

Smażę, mieszając, 6-10 minut, by cukinia zmiękła.

Dodaję pomidora i posiekane zioła, smażę jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu.

Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Podanie:

Na talerzach rozkładam liście sałaty, na nie wykładam warzywa z patelni.

Całość posypuję posiekaną cebulką i koperkiem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger