Letni obiad z patelni
Warzywne cudo z patelni, cudo przynajmniej dla mnie, i mogłabym to jeść codziennie. Wszystkie warzywa są z mojego ogórka, widziały tylko słońce i wodę, wiec smakują pysznie. To danie nie wymaga umiejętności, ani zbyt wiele czasu, i bardzo polecam je wszystkim, którzy lubią warzywa!
Składniki (na 2 osoby):
kilka liści dowolnej sałaty
kilkanaście małych młodych ziemniaków
1 mała cebulka
2 młode, małe zielone cukinie
1 średniej wielkości miąższysty pomidor
sporo posiekanego koperku
trochę posiekanego świeżego lubczyku
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
1,5 pełnej łyżki prawdziwego masła
Przygotowanie:
Zaczynam od ziemniaków - wystarczy je porządnie umyć, albo można je oskrobać, jak kto woli.
Jeśli są malutkie, zostawiam w całości; jeśli troszkę większe - kroję na ćwiartki.
Gotuję je w osolonej wodzie do miękkości.
Cukinię kroję w dowolny sposób na kawałki.
Czosnek siekam.
Pomidora również kroję na kawałki.
Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzam je, i po lekkim przesuszeniu przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem.
Dodaję posiekany czosnek, oraz pokrojoną cukinię.
Posypuję wszystko papryką i wstępnie solę.
Smażę, mieszając, 6-10 minut, by cukinia zmiękła.
Dodaję pomidora i posiekane zioła, smażę jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podanie:
Na talerzach rozkładam liście sałaty, na nie wykładam warzywa z patelni.
Całość posypuję posiekaną cebulką i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz