Szukaj na blogu

Odwrócone ciasto z rabarbarem

W sezonie na rabarbar koniecznie zrób to ciasto! Jest pyszne, lekko kwaskawe, wilgotne i pełne smaku. 

Najlepiej smakuje jeszcze troszkę ciepłe.


Składniki (okrągła forma o średnicy 22 cm):

450 g rabarbaru (waga po obraniu)

3 łyżki bułki tartej

100 g cukru trzcinowego

Ciasto:

130 g miękkiego masła

40 g cukru waniliowego

60 g cukru pudru

3 jajka

130 g jogurtu greckiego

15 g proszku do pieczenia

320 g mąki pszennej

Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:

Obrany rabarbar kroję w drobną kostkę (grubsze kawałki przecinam wzdłuż na 2 albo 3 części).

Do misy miksera wkładam masło i oba cukry, zaczynam miksować.

Gdy masło jest bardzo puszyste i jasne, nie przerywając miksowania dodaję po jajku.

Następnie po łyżce dodaję jogurt.

Na końcu zmniejszam obroty miksera i stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dno blachy wykładam papierem, boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą.

Na dno blaszki wykładam rabarbar, wcześniej w oddzielnej misce, dokładnie pomieszany z cukrem trzcinowym.

Na rabarbar wykładam ciasto, wyrównuję powierzchnię.

Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, piekarnika, bez termoobiegu) na 60 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Jeszcze gorące ciasto odwracam - przykrywam blaszkę płaskim je talerzem, i odwracam energicznym ruchem, zdejmuję papier.

Prze podaniem oprószam cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger