Odwrócone ciasto z rabarbarem
W sezonie na rabarbar koniecznie zrób to ciasto! Jest pyszne, lekko kwaskawe, wilgotne i pełne smaku.
Najlepiej smakuje jeszcze troszkę ciepłe.
Składniki (okrągła forma o średnicy 22 cm):
450 g rabarbaru (waga po obraniu)
3 łyżki bułki tartej
100 g cukru trzcinowego
Ciasto:
130 g miękkiego masła
40 g cukru waniliowego
60 g cukru pudru
3 jajka
130 g jogurtu greckiego
15 g proszku do pieczenia
320 g mąki pszennej
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Obrany rabarbar kroję w drobną kostkę (grubsze kawałki przecinam wzdłuż na 2 albo 3 części).
Do misy miksera wkładam masło i oba cukry, zaczynam miksować.
Gdy masło jest bardzo puszyste i jasne, nie przerywając miksowania dodaję po jajku.
Następnie po łyżce dodaję jogurt.
Na końcu zmniejszam obroty miksera i stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dno blachy wykładam papierem, boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Na dno blaszki wykładam rabarbar, wcześniej w oddzielnej misce, dokładnie pomieszany z cukrem trzcinowym.
Na rabarbar wykładam ciasto, wyrównuję powierzchnię.
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, piekarnika, bez termoobiegu) na 60 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Jeszcze gorące ciasto odwracam - przykrywam blaszkę płaskim je talerzem, i odwracam energicznym ruchem, zdejmuję papier.
Prze podaniem oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz