Naleśnikowe rożki z kurczakiem i porem
Fajny sposób na naleśniki, łatwe do zjedzenia, prawie na jeden kęs. Moje usmażyłam na rumiano w panierce i podałam z sosem czosnkowym i sałatą.
Składniki:
kilka świeżo usmażonych naleśników, np. z tego przepisu: klik
Farsz:
1 pojedyncza, większa pierś z kurczaka
jasna część pora
1 ząbek czosnku
garść startego sera cheddar
kilka łyżek mleka
szczypta słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
Do panierowania:
jajko
bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Farsz:
Pora dokładnie myję, osuszam i kroję na małe kawałki.
Rozgrzewam na patelni niewielką ilość oleju, wrzucam pokrojonego pora, lekko oprószam solą i smażę 2-3 minuty, mieszając.
W międzyczasie drobno kroję mięso i dodaję do podsmażonego pora.
Doprawiam solą i pieprzem, smażę ok. 5 minut, mieszając.
Dolewam kilka łyżek mleka, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz ser.
Mieszam, aż ser się rozpuści, w razie jeśli wszystko jest zbyt gęste dolewam jeszcze troszkę mleka.
Ostatecznie doprawiam do smaku papryką, solą i pieprzem; można również dodać np. posiekany koperek.
Złożenie rożków:
Każdy naleśnik przekrajam na pół, po czym składam jak na zdjęciu.
Z jednego boku nakładam porcję farszu, i postępuję jak na zdjęciach - każdorazowo składając trójkąt.
Na końcu pozostałą cześć naleśnika wciskam delikatnie do środka, by całość się ładnie trzymała.
Gotowe rożki panieruję w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażę na rumiano.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz