Szukaj na blogu

Naleśnikowe rożki z kurczakiem i porem

Fajny sposób na naleśniki, łatwe do zjedzenia, prawie na jeden kęs. Moje usmażyłam na rumiano w panierce i podałam z sosem czosnkowym i sałatą. 



Składniki:

kilka świeżo usmażonych naleśników, np. z tego przepisu: klik

Farsz:

1 pojedyncza, większa pierś z kurczaka

jasna część pora

1 ząbek czosnku

garść startego sera cheddar

kilka łyżek mleka

szczypta słodkiej mielonej papryki

sól i pieprz do smaku

Do panierowania:

jajko

bułka tarta

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przygotowanie:

Farsz:

Pora dokładnie myję, osuszam i kroję na małe kawałki.

Rozgrzewam na patelni niewielką ilość oleju, wrzucam pokrojonego pora, lekko oprószam solą i smażę 2-3 minuty, mieszając.

W międzyczasie drobno kroję mięso i dodaję do podsmażonego pora.

Doprawiam solą i pieprzem, smażę ok. 5 minut, mieszając.

Dolewam kilka łyżek mleka, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz ser.

Mieszam, aż ser się rozpuści, w razie jeśli wszystko jest zbyt gęste dolewam jeszcze troszkę mleka.

Ostatecznie doprawiam do smaku papryką, solą i pieprzem; można również dodać np. posiekany koperek.

Złożenie rożków:

Każdy naleśnik przekrajam na pół, po czym składam jak na zdjęciu.

Z jednego boku nakładam porcję farszu, i postępuję jak na zdjęciach - każdorazowo składając trójkąt.

Na końcu pozostałą cześć naleśnika wciskam delikatnie do środka, by całość się ładnie trzymała.

Gotowe rożki panieruję w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażę na rumiano.

Podaję na gorąco.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger