Filety z kurczaka w lekko pikantnym sosie (łatwy sposób na kurczaka)
Świetny obiad, kiedy brakuje czasu, bo jego przygotowanie wymaga ok. pół godziny. Wystarczy kilka przypraw, które zazwyczaj każdy z nas ma w kuchni; w czasie gdy dusi się mięso można ugotować ziemniaki albo ryż - i pyszny obiad gotowy!
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 średniej wielkości cebula
1 spory ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 pełna łyżeczka delikatnej musztardy
ok. 1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Mięso dość cienko rozbijam tłuczkiem (najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami folii), oprószam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni i krótko obsmażam mięso z obu stron, nie musi się rumienić. Dodaję na patelnię masło, pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek, oraz paprykę i majeranek. Przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Dolewam wodę, dodaję musztardę, doprawiam sos do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze 5 minut. Podaję z ziemniakami lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz