Szukaj na blogu

Kartacze

Miałam ogromną ochotę na kartacze, ale czasu brakowało mi od dawna - dziś się udało! To pyszne, ziemniaczane pyzy, słusznej wielkości, nadziane farszem z mięsa mielonego. Jedna lub dwie zaspokaja głód :)


Składniki (8-10 sztuk)

Farsz:

400 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki wieprzowej

po łyżce gotowanych i surowych (startych) ziemniaków

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 

pół niedużej cebuli

do smaku: sól, pieprz, majeranek

Ciasto:

550 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę

300 g surowych ziemniaków

1 jajko

100 g mąki ziemniaczanej

100 g mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

drobno pokrojone boczek i cebula do podsmażenia

Przygotowanie:

Farsz:

Do mięsa ścieram na tarce z drobnymi oczkami cebulę, dodaję ugotowane i surowe ziemniaki, oraz czosnek i przyprawy. Dokładnie wyrabiam masę, przez kilka minut.

Ciasto:

Ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej. Zimne przeciskam przez praskę. Surowe ścieram na drobnej tarce do oddzielnego naczynia, po czym odciskam je w lnianej ściereczce - nie do końca, mają zostać lekko wilgotne. Odciśnięte dokładam do ugotowanych.

Dodaję jajko, sól i pieprz, oraz mąkę ziemniaczaną, i wygniatam ciasto aż do uzyskania gładkiej masy.

Będzie się kleić do rąk.

Dodaję mąkę pszenną, i wyrabiam tylko do połączenia.

Formowanie:

W tej czynności pomoże moczenie dłoni w zimnej wodzie.

Nabieram dłonią sporą porcję ciasta - wielkości mandarynki. Spłaszczam ją i tworzę owalny kształt, na środku układam porcję mięsa (także dość sporą) i wszystko dokładnie sklejam, ostatecznie tworząc lekko owalną, dużą pyzę.

Gotowanie:

Tak przygotowane pyzy wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Będą się długo gotowały - najpierw czekam aż wypłyną, potem zmniejszam ogień i gotuję je jeszcze 10-12 minut. 

W międzyczasie podsmażam boczek z cebulką.

Pyzy podaję okraszone, lub podsmażone na rumiano (wtedy przekrajam je wzdłuż na pół).








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger