Kartacze
Miałam ogromną ochotę na kartacze, ale czasu brakowało mi od dawna - dziś się udało! To pyszne, ziemniaczane pyzy, słusznej wielkości, nadziane farszem z mięsa mielonego. Jedna lub dwie zaspokaja głód :)
Składniki (8-10 sztuk)
Farsz:
400 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki wieprzowej
po łyżce gotowanych i surowych (startych) ziemniaków
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
pół niedużej cebuli
do smaku: sól, pieprz, majeranek
Ciasto:
550 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
300 g surowych ziemniaków
1 jajko
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
drobno pokrojone boczek i cebula do podsmażenia
Przygotowanie:
Farsz:
Do mięsa ścieram na tarce z drobnymi oczkami cebulę, dodaję ugotowane i surowe ziemniaki, oraz czosnek i przyprawy. Dokładnie wyrabiam masę, przez kilka minut.
Ciasto:
Ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej. Zimne przeciskam przez praskę. Surowe ścieram na drobnej tarce do oddzielnego naczynia, po czym odciskam je w lnianej ściereczce - nie do końca, mają zostać lekko wilgotne. Odciśnięte dokładam do ugotowanych.
Dodaję jajko, sól i pieprz, oraz mąkę ziemniaczaną, i wygniatam ciasto aż do uzyskania gładkiej masy.
Będzie się kleić do rąk.
Dodaję mąkę pszenną, i wyrabiam tylko do połączenia.
Formowanie:
W tej czynności pomoże moczenie dłoni w zimnej wodzie.
Nabieram dłonią sporą porcję ciasta - wielkości mandarynki. Spłaszczam ją i tworzę owalny kształt, na środku układam porcję mięsa (także dość sporą) i wszystko dokładnie sklejam, ostatecznie tworząc lekko owalną, dużą pyzę.
Gotowanie:
Tak przygotowane pyzy wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Będą się długo gotowały - najpierw czekam aż wypłyną, potem zmniejszam ogień i gotuję je jeszcze 10-12 minut.
W międzyczasie podsmażam boczek z cebulką.
Pyzy podaję okraszone, lub podsmażone na rumiano (wtedy przekrajam je wzdłuż na pół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz