Tarta ziemniaczana ze szpinakiem
W tym daniu łączą się smaki, które bardzo lubię: ziemniaki, szpinak, czosnek, ser. Pomysł na taki obiad przyszedł mi do głowy gdy jadłam ostatnio quische z wytrawnym ciastem, szynką i pieczarkami; zaczęłam się zastanawiać na co zamienić kruchy spód. I tak oto sposób skończyło się na.... spodzie ziemniaczanym. Tarta jest bardzo smaczna :)
Składniki (forma do tarty o średnicy 25 cm):
Ciasto ziemniaczane:
ok. 600 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej
3-4 łyżki mąki pszennej
ok. 50 g tartego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
Masa szpinakowa:
ok. 500 g mrożonego szpinaku (najlepiej żeby to był całe liście)
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 duże jajka
czubata łyżka mascarpone lub innego kremowego, śmietankowego serka
ok. 60 g tartego żółtego sera
ok. 50 g sera gorgonzola lub innego o podobnym smaku
do smaku: sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
masło do posmaroania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub dokładnie duszę widelcem. Dodaję do nich pozostałe składniki: jajko, starty ser, sól i pieprz, bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia. NIe wyrabiam ciasta, bo im dłużej będzie się je mieszać, tym zacznie robić się luźniejsze.
Formę do tarty dokładnie smaruję masłem i posypuję bułką tartą - nie należy jej żałować :)
Z ciasta wyklejam spód tarty, po czym wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Jeśli w czasie pieczenia ciasto lekko się podniesie, wystarczy je przekłuć nożem.
W międzyczasie szykuję szpinak: rozmrażam go na patelni z masłem, po czym odlewam płyn.
Do przestudzonego szpinaku dodaję jajka, czosnek, mascarpone, tarty ser oraz przyprawy do smaku.
Masę wykładam na podpieczony spód, rozkładam kawałki gorgonzoli, i całą tartę piekę jeszcze 30-35 minut, w tej samej temperaturze, co spód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz