Marchewka duszona na słodko
Marchewka to wdzięczne warzywo jako dodatek do wielu potraw, ale bardzo lubię ją przygotowywać również jako główny składnik. Świetnie smakuje gotowana czy pieczona, jest rewelacyjna z patelni, czy w końcu jak dziś u mnie - duszona, tym razem w wersji dość słodkiej, z miodem i z gałką muszkatołową.
Składniki:
0,5 kg marchewki
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki miodu
0,5 kg marchewki
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki miodu
1 duży ząbek czosnku
świeżo starta gałka muszkatołowa
świeżo starta gałka muszkatołowa
1/3 szklanki mleka
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane marchewki ścieram na grubej tarce, przekładam do rondelka z olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę 5 minut. Mieszam, żeby marchewka się nie przypaliła. W międzyczasie bardzo drobno siekam cebulę, dodaję ją do rondla razem z masłem, duszę kolejne 5 minut pod pokrywką. Dodaję mleko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz miód, doprawiam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Duszę pod przykryciem jeszcze kilka minut.
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane marchewki ścieram na grubej tarce, przekładam do rondelka z olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę 5 minut. Mieszam, żeby marchewka się nie przypaliła. W międzyczasie bardzo drobno siekam cebulę, dodaję ją do rondla razem z masłem, duszę kolejne 5 minut pod pokrywką. Dodaję mleko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz miód, doprawiam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Duszę pod przykryciem jeszcze kilka minut.
1 komentarz:
Moje smaki, zrobiłam. Pycha!!!
Prześlij komentarz