Szukaj na blogu

Marchewka duszona na słodko

Marchewka to wdzięczne warzywo jako dodatek do wielu potraw, ale bardzo lubię ją przygotowywać również jako główny składnik. Świetnie smakuje gotowana czy pieczona, jest rewelacyjna z patelni, czy w końcu jak dziś u mnie - duszona, tym razem w wersji dość słodkiej, z miodem i z gałką muszkatołową. 




Składniki:
0,5 kg marchewki
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki miodu
1 duży ząbek czosnku
świeżo starta gałka muszkatołowa 
1/3 szklanki mleka
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane marchewki ścieram na grubej tarce, przekładam do rondelka z olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę 5 minut. Mieszam, żeby marchewka się nie przypaliła. W międzyczasie bardzo drobno siekam cebulę, dodaję ją do rondla razem z masłem, duszę kolejne 5 minut pod pokrywką. Dodaję mleko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku  oraz miód, doprawiam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Duszę pod przykryciem jeszcze kilka minut.





1 komentarz:

Dorota pisze...

Moje smaki, zrobiłam. Pycha!!!

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger