Golonka indycza pieczona w rękawie
Golonka indycza to bardzo smaczne mięso, które jednak ze względu na swoją objętość wymaga trochę dłuższego czasu marynowania - zostawiam ją na dwa, albo i trzy dni w lodówce, natartą przyprawami.
Samo przygotowanie jest banalnie proste - mięso przyprawiamy, a potem wkładamy do rękawa, i za ok. półtorej godziny jest przepyszne, mięciutkie i gotowe do jedzenia!
Składniki (2 duże porcje);
2 golonki indycze
do natarcia: sól (ok. 1 łyżeczki) , 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, pokruszone 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
kilka marchewek
3-4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mięso nacieram przyprawami i szczelnie zawinięte lub przykryte przekładam na 2-3 dni do lodówki.
Przed pieczeniem umieszczam golonki w worku do pieczenia, razem z obranymi marchewkami i czosnkiem.
Piekę przez 1,5 do 2 godzin w 160 - 170 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz