Pieczeń ze świeżych grzybów z kuskusem
Mam już w tym roku bardzo dużo grzybów - suszonych, marynowanych i przygotowanych jako baza do sosów, czyli smażonych i zawekowanych. Tyle już tego jest, że wczoraj postanowiłam z części świeżych grzybów przygotować pieczeń - to rodzaj pysznej zapiekanki, która wspaniale smakuje z ulubionym sosem (u nas padło na serowy). Serdecznie polecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na wykorzystanie nadmiaru świeżych grzybów!
Składniki:
800 g świeżych podgrzybków
4-5 łyżek oleju
200 g cebuli
200 g surowych ziemniaków
60-70 g marchewki
180 g surowego kuskusu
2 ząbki czosnku
3 duże jajka
3 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki suszonego tymianku
do smaku: sól i pieprz
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Oczyszczone grzyby kroję na małe kawałki i podsmażam do zarumienienia na oleju, lekko je wcześniej soląc.
Cebulę kroję w kostkę i smażę do eszklenia na niewielkiej ilości oleju.
Obrane ziemniaki i marchew ścieram na tarce z grubymi oczkami, podsmażam na suchej patelni do momentu gdy zmiękną.
Wszystko razem przekładam do miski, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnej, posiekaną natkę pietruszki i jajka, dokładnie mieszam.
Masę doprawiam do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Naczynie do pieczenia smaruję masłem i wysypuję bułką tartą.
Wykładam masę grzybową, wygładzam.
Piekę w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz