Szukaj na blogu

Pieczeń ze świeżych grzybów z kuskusem

Mam już w tym roku bardzo dużo grzybów - suszonych, marynowanych i przygotowanych jako baza do sosów, czyli smażonych i zawekowanych. Tyle już tego jest, że wczoraj postanowiłam z części świeżych grzybów przygotować pieczeń - to rodzaj pysznej zapiekanki, która wspaniale smakuje z ulubionym sosem (u nas padło na serowy). Serdecznie polecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na wykorzystanie nadmiaru świeżych grzybów!

Składniki:

800 g świeżych podgrzybków

4-5 łyżek oleju

200 g cebuli 

200 g surowych ziemniaków

60-70 g marchewki

180 g surowego kuskusu

2 ząbki czosnku

3 duże jajka

3 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżeczki suszonego tymianku 

do smaku: sól i pieprz

Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie:

Oczyszczone grzyby kroję na małe kawałki i podsmażam do zarumienienia na oleju, lekko je wcześniej soląc.

Cebulę kroję w kostkę i smażę do eszklenia na niewielkiej ilości oleju.

Obrane ziemniaki i marchew ścieram na tarce z grubymi oczkami, podsmażam na suchej patelni do momentu gdy zmiękną.

Wszystko razem przekładam do miski, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnej, posiekaną natkę pietruszki i jajka, dokładnie mieszam.

Masę doprawiam do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.

Naczynie do pieczenia smaruję masłem i wysypuję bułką tartą.

Wykładam masę grzybową, wygładzam.

Piekę w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger