Ekspresowy indyk z cukinią
Nie minęło pół godziny, i obiad na jutro był gotowy. Takie gotowanie lubię najbardziej, i jak przypuszczam, nie ja jedna :) A więc jutro zjemy pyszne polędwiczki z indyka, podduszone w lekkim sosie z cukinią, czosnkiem i papryczką chili, z odrobiną musztardy miodowej. Do tego ziemniaczki, jakaś surówka - będzie pysznie!
Składniki (porcja dla 2 osób):
ok. 400 g polędwiczek z indyka, lub po prostu fileta z piersi
1 średniej wielkości cebula
1 niewielka, młoda cukinia (najlepiej z małą ilością pestek)
1 mała papryczka chili
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy miodowej
ok. 1 szklanki gorącej wody
sól i pieprz
mąka pszenna do opanierowania mięsa
3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję na plastry, oprószam je z obu stroną solą i pieprzem (u mnie sół ziołowa). Nastepnie dokładnie obtaczam w mące; strzepuję jej nadmiar.
Rozgrzewam olej na patelni i układam mięso - na dość mocnym ogniu podsmażam do lekkiego zarumienienia z obu stron.
Podsmażone mięso zdejmuję z patelni, a na nią wrzucam pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Smażę ją przez chwilę aż zacznie się rumienić.
Zsuwam cebulę na bok patelni i dorzucam pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Wszystko oprószam solą i smażę kilka minut.
Do podsmażonych warzyw z powrotem przekładam indyka, dodaję posiekane papryczkę (bez pestek) i czosnek. Smażę przez 2-3 minuty razem.
W międzyczasie musztardę mieszam z połową wody.
Płyn wlewam na patelnię, zmniejszam moc palnika, i duszę przez chwilę, do zgęstnienia sosu. W miarę potrzeby dolewam jeszcze pozostałą wodę.
Doprawiam danie do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz