Jednogarnkowe: potrawka z mięsem, cebulą i ziemniakami
Lubisz dania, które robią się w same, w jednym garnku, i nie trzeba ich pilnować? Jeśli lubisz, to mam dziś propozycję na taki właśnie obiad. Potrawka, którą przygotowałam na patelni - z kawałków mięsa, surowych kiełbasek, wędzonego boczku, cebuli i ziemniaków. Nie używałam zbyt dużo tłuszczu, składniki dusiły się we własnym sosie dzięki czemu całość jest wyjątkowo aromatyczna i soczysta. Spróbuj tak przygotować własny obiad!
Składniki na 2-3 osoby:
8-10 małych, surowych kiełbasek
5-6 plastrów wędzonego boczku
2-3 plastry schabu wieprzowego (lub innego mięsa)
2 duże cebule
8-10 ziemniaków
Przyprawy:
sól
pieprz
majeranek
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Obieram ziemniaki i cebule.
8-10 małych, surowych kiełbasek
5-6 plastrów wędzonego boczku
2-3 plastry schabu wieprzowego (lub innego mięsa)
2 duże cebule
8-10 ziemniaków
Przyprawy:
sól
pieprz
majeranek
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Obieram ziemniaki i cebule.
Cebule kroję w plastry, ziemniaki na kształt grubych frytek.
Schab kroję w dużą kostkę, boczek w kawałki.
Rozgrzewam olej na patelni z grubym dnem, układam kiełbaski, schab i boczek; schab doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.
Krótko smażę wszystko, by się lekko zarumieniło, po czym zdejmuję z patelni, pozostawiając tłuszcz. Na dnie patelni układam plastry cebuli, doprawiam je solą, pieprzem i ziołami.
Na cebuli rozkładam przygotowane wcześniej mięso, a na samej górze rozkładam równomiernie ziemniaki.
Całość ponownie doprawiam solą, pieprzem i ziołami, a także oprószam papryką.
Przykrywam patelnię i stawiam ją na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz