Kapusta pekińska zasmażana z pieczarkami
Zasmażana kapusta pekińska to dobre samodzielne danie - coś w typie bigosu bez mięsa - sycące, smaczne i pożywne. Jest też świetna jako dodatek do obiadu.
Składniki:
1 średniej wielkości kapusta pekińska
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4-5 łyżek oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę siekam drobno.
Pieczarki kroję na plasterki.
Cebulę kroję w kostkę.
Czosnek drobno siekam.
Rozgrzewam połowę oleju na patelni i podsmażam cebulę - do lekkiego zezłocenia. Zdejmuję ją z patelni.
Na patelnię wlewam resztę oleju, wrzucam pieczarki, lekko je solę i podsmażam mieszając, do odparowania wody i lekkiego zarumienienia.
Również zdejmuję je na chwilę z patelni.
Na patelni rozpuszcam masło i wrzucam posiekaną kapustę. Lekko ją solę, dodaję posiekany czosnek i smażę razem 5-6 minut, mieszając.
Do kapusty dokładam podsmażone wcześniej pieczarki i cebulę. Mieszam.
Doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Przykrywam patelnię i na malym ogniu duszę wszystko ok. 10 minut.
Na koniec oprószam całą powierzchnię warzyw na patelni mąką, mieszam i jeszcze chwilę smażę (większy ogień), mieszając.
Podaję na gorąco.
1 komentarz:
Kapustka wygląda smakowicie. Nabrałam smaka wielkiego i chyba zrobię niebawem ��
Prześlij komentarz