Szukaj na blogu

Kapusta pekińska zasmażana z pieczarkami

Zasmażana kapusta pekińska to dobre samodzielne danie - coś w typie bigosu bez mięsa - sycące, smaczne i pożywne. Jest też świetna jako dodatek do obiadu.



Składniki:

1 średniej wielkości kapusta pekińska

0,5 kg pieczarek

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

4-5 łyżek oleju

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę siekam drobno.

Pieczarki kroję na plasterki.

Cebulę kroję w kostkę.

Czosnek drobno siekam.

Rozgrzewam połowę oleju na patelni i podsmażam cebulę - do lekkiego zezłocenia. Zdejmuję ją z patelni.

Na patelnię wlewam resztę oleju, wrzucam pieczarki, lekko je solę i podsmażam mieszając, do odparowania wody i lekkiego zarumienienia.

Również zdejmuję je na chwilę z patelni. 

Na patelni rozpuszcam masło i wrzucam posiekaną kapustę. Lekko ją solę, dodaję posiekany czosnek i smażę razem 5-6 minut, mieszając.

Do kapusty dokładam podsmażone wcześniej pieczarki i cebulę. Mieszam.

Doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.

Przykrywam patelnię i na malym ogniu duszę wszystko ok. 10 minut.

Na koniec oprószam całą powierzchnię warzyw na patelni mąką, mieszam i jeszcze chwilę smażę (większy ogień), mieszając. 

Podaję na gorąco.




1 komentarz:

Ukojenie Podniebienia pisze...

Kapustka wygląda smakowicie. Nabrałam smaka wielkiego i chyba zrobię niebawem ��

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger