Łopatka duszona z warzywami
Pyyycha obiadek! Bardzo smaczne danie trochę pomiedzy gulaszem a bigosem: mięciutka łopatka wieprzowa duszona ze słodką kapustą i warzywami korzeniowymi. Naprawdę dobre i sycące danie, które będzie idealnie smakowało z ziemniakami lub z kaszą.
Składniki:
800 g niezbyt tłustej łopatki wieprzowej
1 łyżka mąki pszennej
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 średniej wielkości pietruszka
niewielki kawałek selera
nieduży kawałek białej kapusty
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 łyżki oleju
1 szklanka wody
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mięso kroję na kilkucentymetrowe kawałki, opróśzam solą i pieprzem oraz maką, lekko mieszam.
Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam mięsona rumiano z obu stron; najlepiej zrobić to w 2 etapach, bo zbyt duża ilość mięsa na patelni sprawi, że będzie się gorzej smażyło.
Gdy mięso będzie ładnie podsmażone, dodaję pokrojoną w grubą kostkę cebulę, mieszam i smażę na mocnym ogniu przez kilka minut.
Potem dodaję pokrojone w półplasterki marchewkę i pietruszkę, również mieszam i smażę przez ok. 5 minut.
Na końcu dodaję drobno posiekaną kapustę, mieszam, oprószam wszystko lekko solą i pieprzem.
Przykrywam patelnię, smażę 5 minut.
Dolewam wodę, zmniejszam ogień, dodaję drobno posiekany czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Duszę wszystko pod pokrywką ok. pół godziny.
Dodaję przecier pomidorowy i majeranek, doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Duszę jeszcze na małym ogniu 15-20 (lub do miękkości mięsa) minut pod przykryciem.
Pod koniec duszenia dodaję masło i posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz