Szukaj na blogu

Łopatka duszona z warzywami

Pyyycha obiadek! Bardzo smaczne danie trochę pomiedzy gulaszem a bigosem: mięciutka łopatka wieprzowa duszona ze słodką kapustą i warzywami korzeniowymi. Naprawdę dobre i sycące danie, które będzie idealnie smakowało z ziemniakami lub z kaszą.



Składniki:

800 g niezbyt tłustej łopatki wieprzowej

1 łyżka mąki pszennej

1 duża cebula

1 duża marchewka

1 średniej wielkości pietruszka

niewielki kawałek selera

nieduży kawałek białej kapusty 

3-4 ząbki czosnku

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

3-4 łyżki oleju 

1 szklanka wody

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Mięso kroję na kilkucentymetrowe kawałki, opróśzam solą i pieprzem oraz maką, lekko mieszam.

Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam mięsona rumiano z obu stron; najlepiej zrobić to w 2 etapach, bo zbyt duża ilość mięsa na patelni sprawi, że będzie się gorzej smażyło. 

Gdy mięso będzie ładnie podsmażone, dodaję pokrojoną w grubą kostkę cebulę, mieszam i smażę na mocnym ogniu przez kilka minut.

Potem dodaję pokrojone w półplasterki marchewkę i pietruszkę, również mieszam i smażę przez ok. 5 minut.

Na końcu dodaję drobno posiekaną kapustę, mieszam, oprószam wszystko lekko solą i pieprzem.

Przykrywam patelnię, smażę 5 minut.

Dolewam wodę, zmniejszam ogień, dodaję drobno posiekany czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Duszę wszystko pod pokrywką ok. pół godziny.

Dodaję przecier pomidorowy i majeranek, doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.

Duszę jeszcze na małym ogniu 15-20 (lub do miękkości mięsa) minut pod przykryciem.

Pod koniec duszenia dodaję masło i posiekaną natkę pietruszki.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger