Szukaj na blogu

Roladki z kurczaka z farszem ziemniaczanym

Ten obiad to czysta improwizacja :) Od dwóch tygodni mamy remont, kuchnia praktycznie nieczynna, warunki do gotowania znikome, ale staramy się mimo to jeść w miarę normalne obiady. Jednak dziś poza filetami z kurczaka i ugotowanymi ziemniakami prawie nic więcej nie miałam do dyspozycji, jedynie cebulę i pierwsze świeże listki szpinaku z ogródka. W sumie to lubię takie wyzwania, bo najczęściej powstają wtedy fajne i pomysłowe dania.

Tak więc roladki mają farsz z puree ziemniaczanego z podsmażoną cebulką i szpinakiem, doprawionym czosnkiem, ketchupem i musztardą :) No i mogę powiedzieć: bardzo dobre to jedzonko!

Farszu wyszło mi trochę więcej, więc usmażyłam z niego kotlety.


Składniki:

kilka pojedynczych filetów z piersi kurczaka, u mnie 4 sztuki
2-3 wcześniej ugotowane średnie ziemniaki
1 jajko
kawałek cebuli, u mnie czerwonej
1-2 ząbki czosnku
kilka listków świeżego szpinaku, lub posiekane zioła typu pietruszka, koperek, szczypiorek
1 łyżka pikantnego ketchupu
musztarda do smaku 
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki 
olej do smażenia
dodatkowo 1 średnia cebula do sosu
ketchup i musztarda do smaku - do sosu
woda do podlewania


Przygotowanie:

Filety rozbijam lekko tłuczkiem (musiałam to zrobić kubkiem, tłuczek zaginął w akcji, wobec czego moje nie były tak cienkie, jak bym sobie tego życzyła).

Oprószam je z obu stron solą i pieprzem.

Ziemniaki przepuszczam przez praskę lub w miarę dokładnie rozgniatam widelcem.

Cebulę drobno kroję i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodaję posiekany szpinak i jeszcze chwilę razem smażę.

Do ziemniaków dodaję jajko i podsmażoną cebulę ze szpinakiem, masę doprawiam ketchupem, musztardą, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę (lub drobniutko posiekanym) czosnkiem.

Na każdym filecie rozsmarowuję porcję masy ziemniaczanej, zwijam roladki, związuję je nitką lub zabezpieczam szpilkami. Nie szkodzi, że z boków będzie widoczna masa ziemniaczana.

Roladki podsmażam na rumiano z każdej strony na niewielkiej ilości oleju, po czym na patelnię dodajęporkojoną cebulę i chwilę razem podsmażam.

Dodaję ketchup, musztardę i odrobinę wody.

Duszę wszystko pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wodę i przewracając roladki - ok. 30-35 minut.

Doprawiam sos solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger