Kotlety chlebowe - obiad za grosze
Zdarza się, że nadchodzi dzień, kiedy w portfelu wieje pustką, a jeść trzeba :)
Od jakiegoś czasu kołacze mi się po głowie pomysł, żeby wymyślać tanie, a nawet bardzo tanie potrawy. Bo smaczne jedzenie da się zrobić prawie z niczego - postaram się to udowodnić.
Dziś mam dla Ciebie pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Zrobisz z niego bardzo dobre kotlety, do których wystarczy np. podsmażyć kilka pieczarek z cebulką, albo zrobić sos, i otrzymasz w efekcie smaczny, sycący obiad za grosze!
Składniki (wyszło mi 9 sztuk):
200 g czerstwego chleba (u mnie pszenny biały, i żytni)
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
pół szklanki mleka, ewentualnie wody
1 jajko
mała marchewka
mała pietruszka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub koperku)
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
mielony czarny pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczywo kroję na kromki, a potem na drobną kostkę.
Przekładam je do miski, wlewam mleko i wbijam jajko.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszam.
Odstawiam na 10 minut, by chleb napęczniał.
W międzyczasie kroję drobno cebulę, i podsmażam ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju.
obrane marchewk i pietruszkę ścieram na drobnej tarce.
Podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i starte warzywa przekładam do masy chlebowej, mieszam.
Wszystko doprawiam do smaku: pieprzem ziołowy, czarnym mielonym pieprzem i solą.
Mieszam, formuję niewielkie kotlety.
Każdy obtaczam w bułce tartej.
Smażę na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz