Skrzydełka z musztardą miodową
Bardzo lubimy skrzydełka, i robię je dość często - ale to nic dziwnego bo smakują pysznie, nie są drogie, i można przygotowywać je na przeróżne sposoby.
Pieczone lubimy najbardziej :)
Wszystkie moje przepisy na skrzydełka (a jest ich tu na blogu ponad 25) możesz przejrzeć tutaj KLIK
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na części, odrzucam końcówki.
Dokładnie mieszam je ze wszystkim składnikami marynaty i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki.
Naczynie do pieczenia wykładam papierem, na nim układam skrzydełka.
Przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu)
na 35-40 minut.
Po tym czasie odkrywam mięso i podwyższam temperaturę do 190 stopni C.
Piekę jeszcze 20-25 minut, do zrumienienia.
2 komentarze:
Nie jestem zadowolony z przepisu, były godzinę w piekarniku przykryte teraz juz leci druga godzina ale odkryte i niestety nie chcą się zarumienić tak jak w opisie... Strasznie długi czas robienia jak na skrzydełka
Czas pieczenia na pewno nie zalezy od sposobu przyprawienia, tylko od piekarnika. Mam nadzieję, że chociaż smak wnagrodzi długi okres czekania... Pozdrawiam
Prześlij komentarz