Szukaj na blogu

Skrzydełka z musztardą miodową

Bardzo lubimy skrzydełka, i robię je dość często - ale to nic dziwnego bo smakują pysznie, nie są drogie, i można przygotowywać je na przeróżne sposoby. 

Pieczone lubimy najbardziej :)

Wszystkie moje przepisy na skrzydełka (a jest ich tu na blogu ponad 25) możesz przejrzeć tutaj KLIK


Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 łyżka musztardy miodowej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka suszonego majeranku

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

Skrzydełka dzielę na części, odrzucam końcówki.

Dokładnie mieszam je ze wszystkim składnikami marynaty i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki.

Naczynie do pieczenia wykładam papierem, na nim układam skrzydełka.

Przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) 

na 35-40 minut.

Po tym czasie odkrywam mięso i podwyższam temperaturę do 190 stopni C.

Piekę jeszcze 20-25 minut, do zrumienienia.







2 komentarze:

hyziek pisze...

Nie jestem zadowolony z przepisu, były godzinę w piekarniku przykryte teraz juz leci druga godzina ale odkryte i niestety nie chcą się zarumienić tak jak w opisie... Strasznie długi czas robienia jak na skrzydełka

sio-smutki pisze...

Czas pieczenia na pewno nie zalezy od sposobu przyprawienia, tylko od piekarnika. Mam nadzieję, że chociaż smak wnagrodzi długi okres czekania... Pozdrawiam

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger