Szukaj na blogu

Pieczone pikantne pieczarki

Pokusiliście się kiedyś o upieczenie pieczarek - ale solo, jako jedynego i głównego składnika całej potrawy? Jeśli nie, to być może spróbujecie, jak smakują pieczone pieczarki mojego pomysłu. Są pikantne, lekko słodkie i jędrne. Polecam!




Składniki:
0,5 kg równych pieczarek
5 łyżek jasnego sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
1 płaska łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
duża szczypta pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki curry
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki przekładam do miski (nie obieram ich, tylko czyszczę szczoteczką lub papierowym ręcznikiem). Łączę sos sojowy z syropem klonowym i majerankiem, polewam pieczarki. Mieszam, by pokryły się sosem. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, przekładam całą zawartość miski (razem z płynem). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 20 minut, w międzyczasie mieszam 2, 3 razy. Następnie posypuję pieczarki mieszanką pieprzu cayenne, papryki i curry, mieszam i piekę jeszcze ok. 15-20 minut, również mieszając. Pieczarki są gotowe, gdy sos z dnia naczynia zredukuje się do konsystencji gęstego syropu, a same grzyby będą bardzo brązowe. Podaję na gorąco lub na zimno.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger