Karkówka duszona w czerwonym winie
Kruche, delikatne mięso w bardzo wyrazistym sosie - taka karkówka będzie świetnie się prezentowała również na świątecznym czy imprezowym stole.
ok. 1 kg karkówki wieprzowej
1 łyżka mąki pszennej
0,5 szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
0,5 szklanki bulionu
3 łyżki sosu sojowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1-2 goździki
1 płaska łyżeczka majeranku
duża szczypta tymianku
1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu
5 łyżek oleju
1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na plastry ok. 1 cm grubości, dodatkowo można je podzielić na mniejsze kawałki.
Oprószam je solą i mąką, i układam na patelni z rozgrzanym olejem - smażę do dość mocnego zrumienienia z obu stron.
Gdy karkówka jest podsmażona, dorzucam na patelnię cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Przykrywam patelnię i smażę do momentu, aż cebula się zeszkli.
Dolewam bulion, syrop klonowy i sos sojowy, dodaję majeranek, tymianek, goździki i posiekany czosnek.
Ponownie przykrywam i duszę do miękkości mięsa.
Dolewam wino i duszę jeszcze kilka minut od przykryciem, a potem zdejmuję pokrywkę i redukuję sos przez ok. 10 minut, mniej więcej do połowy ilości.
Jeśli tłuszcz oddziela się od sosu, podlewam wszystko odrobinę przegotowaną, gorącą wodą.
Na chwilę wyjmuję mięso, oprószam sos mąką ziemniaczaną, podgrzewam i mieszam aż się zagęści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz