Krokiety na cieście drożdżowym z kapustą i grzybami
Do tych krokietów usmażyłam naleśniki z ciasta z dodatkiem drożdży; naleśniki są delikatne i elastyczne.
Składniki na 10 krokietów (średnica patelni 26 cm):
2 szklanki mąki pszennej
15 g. świeżych drożdży
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
8 łyżki oleju+ odrobina do smażenia pierwszego naleśnika
Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
10 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Farsz: grzyby zalewam gorącą wodą (ok. 1,5 szklanki) i odstawiam na 20 minut. Następnie odsączam z wody (płyn zostawiam) i drobno kroję. Posiekaną kapustę przekładam do garnka, dolewam płyn po moczeniu grzybów, dodaję liść laurowy i duszę ok. 40 minut pod przykryciem. Kapusta powinna być miękka. Dodaję posiekany czosnek, oraz podsmażoną na oleju cebulę (do zeszklenia). Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki: drożdże rozcieram z cukrem, aż staną się płynne. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę mineralną, olej, drożdże i sól. Wszystko dokładnie mieszam rózgą - tak by powstało gładkie ciasto.
Rozgrzewam niewielką ilość oleju na patelni, smażę po kolei naleśniki (dodatkowego oleju używam tylko przy pierwszym naleśniku).
Na każdy naleśnik wykładam porcję farszu, składam krokiety.
Gotowe krokiety można dodatkowo panierować w jajku i bułce tartej, lub tak jak ja krótko obsmażyć na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz