Szukaj na blogu

Sałatka śledziowa ze śmietaną i warzywami

Nadchodzi czas, gdy każda osoba planująca dania na świąteczny stół zastanawia się, w jakiej formie podać śledzie. Jako że lubię wymyślać nowe przepisy, sprawdziłam jak będą smakować śledzie w połączeniu z warzywami przygotowanymi podobnie jak do ryby po grecku, ale z dodatkiem dość pikantnego, prostego sosu ze śmietany i musztardy. 
Jeśli jesteście ciekawi, zapraszam do wypróbowania 😃




Składniki:
400 g. filetów śledziowych solonych a 'la Matjas firmy SEKO
Warzywa
3 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 spora cebula
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki bulionu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Sos śmietanowy:
3 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
szczypta soli
szczypta pieprzu
Dodatkowo:
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Warzywa: obrane warzywa kroję w kostkę 0,5 cm. Na oleju podsmażam pokrojoną cebulę - do zeszklenia, po czym dorzucam warzywa. Smażę mieszając 5 minut, dolewam bulion, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu do miękkości warzyw. Dodaję koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeszcze chwilę razem duszę, odstawiam do przestudzenia.
Sos śmietanowy: śmietanę mieszam z musztardą, doprawiam solą i pieprzem.

Śledzie odsączam, kroję w małe kawałki. W słoiku lub w misce układam na przemian: porcję warzyw, porcję sosu, porcję śledzi - do wyczerpania. Na koniec sałatkę posypuję szczypiorkiem.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger