Szukaj na blogu

Kotlety mielone w sosie

Po protu: pyszne, domowe jedzenie przygotowane w najprostszy sposób 💗 








Składniki:
Kotlety:
0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowiny (łopatka, karkówka,szynka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu lub 1 jajko
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki zimnej wody
sól, pieprz do smaku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
Sos:
1,5 szklanki wody
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 mała marchewka
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety: mięso przekładam do miski, dodaję przeciśnięty przez  praskę czosnek i podduszoną do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju cebulę. Dodaję majonez, wodę, bułkę tartą i majeranek, dokładnie wszystko mieszam; doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję 8-10 kotletów, każdy lekko panieruję w mące. Smażę na średnim ogniu z obu stron po ok. 5 minut.
Sos: wodę zagotowuję dużą szczyptą soli, z liściem laurowym, zielem angielskim i pokrojoną w cienkie plasterki marchewką. Do gotującego się wywaru przekładam usmażone kotlety, a na tłuszcz po smażeniu wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Podsmażoną do zeszklenia cebulę przekładam do sosu (bez tłuszczu), dodaję też majeranek i paprykę. Wszystko duszę ok. 15 minut. Następnie odlewam 5 łyżek sosu, płyn lekko studzę i rozprowadzam w nim dokładnie mąkę ziemniaczaną. Podgrzewam, mieszając, do zgęstnienia sosu. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger