Potrawka z dyni i mięsa mielonego
W ciągu ostatnich trzech tygodni zrobiłam ją bodajże szósty raz. Po pierwsze - jest szybka i łatwa, po drugie - smakuje pysznie. Można ją podać jak u mnie, z makaronem czy ryżem, ale używam jej również jako farszu do pieczonych pierogów drożdżowych. Polecam, póki jeszcze dynia jest dostępna. Przy czym polecam dynię hokkaido, pomimo że jest trochę trudniejsza w obróbce niż np. dynia muszkatołowa, której użyłam do dania ze zdjęć (hokkaido ma dość twardą skórę). Choć obie smakują dobrze, ta pierwsza ma mniej wody, i lepiej pasuje do tej potrawki.
Składniki:
pół dyni hokkaido (trochę większa niż piłka do ręcznej)
2 średniej wielkości cebule
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2-3 ząbki czosnku
1 mała, czerwona papryczka chili
0,5 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Z dyni wycinam nasiona (nożem lub łyżką), po czym ostrym nożem tnę ją na paski. Następnie ścinam skórkę. Dynię kroję w kostkę ok. 1,5 cm. Obrane cebule również kroję w kostkę (drobniejszą), siekam czosnek. Z papryczki usuwam nasiona (uwaga na oczy) i drobniutko ją siekam.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni (5,6 łyżek), wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i smażę zeszklenia. Dorzucam pokrojoną dynię, i mieszając smażę ok. 15 minut, aż dynia zmięknie (można przykryć patelnię). Przekładam zawartość patelni do miski. Na patelnię wykładam mięso mielone, i smażę rozdzielając je łopatką - można je również odrobinę posolić. Gdy mięso jest lekko podsmażone, z powrotem wrzucam na patelnię dynię z cebulą i czosnkiem, oraz posiekaną papryczkę chili. Dodaję też posiekany czosnek oraz tymianek, doprawiam wszystko solą i pieprzem. Jeszcze chwilę razem duszę. Podaję na gorąco.
Składniki:
pół dyni hokkaido (trochę większa niż piłka do ręcznej)
2 średniej wielkości cebule
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2-3 ząbki czosnku
1 mała, czerwona papryczka chili
0,5 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Z dyni wycinam nasiona (nożem lub łyżką), po czym ostrym nożem tnę ją na paski. Następnie ścinam skórkę. Dynię kroję w kostkę ok. 1,5 cm. Obrane cebule również kroję w kostkę (drobniejszą), siekam czosnek. Z papryczki usuwam nasiona (uwaga na oczy) i drobniutko ją siekam.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni (5,6 łyżek), wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i smażę zeszklenia. Dorzucam pokrojoną dynię, i mieszając smażę ok. 15 minut, aż dynia zmięknie (można przykryć patelnię). Przekładam zawartość patelni do miski. Na patelnię wykładam mięso mielone, i smażę rozdzielając je łopatką - można je również odrobinę posolić. Gdy mięso jest lekko podsmażone, z powrotem wrzucam na patelnię dynię z cebulą i czosnkiem, oraz posiekaną papryczkę chili. Dodaję też posiekany czosnek oraz tymianek, doprawiam wszystko solą i pieprzem. Jeszcze chwilę razem duszę. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz