Szukaj na blogu

Sałatka z kurczakiem i brokułem

Wczoraj miałam bardzo domowe popołudnie, które zaowocowało między innymi dużą porcją rosołu - a po rosole, wiadomo, zostaje smaczne mięsko. Część wykorzystałam do pysznej sałatki, spójrz sam/a.

Przy okazji podpowiadam inne sposoby na zagospodarowanie mięsa z rosołu, zerknij na TEN POST







Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (może być 1 podwójny), ugotowane np. w rosole
1 łodyga selera naciowego
1 niewielkie, słodkie jabłko
pół małego brokuła
Sos:
1,5 łyżki musztardy sarepskiej
0,5 łyżeczki płynnego miodu 
1 spory ząbek czosnku
5 łyżek oliwy/oleju
kilka łyżek gazowanej wody mineralnej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
kilka migdałów
świeża bazylia drobnolistna
Przygotowanie:
Ugotowane mięso kroję na kawałki - ok. 3 cm każdy. Różyczki brokuła gotuję przez 5-6 minut w lekko osolonej wodzie (powinny pozostać jędrne). Łodygę selera obieram i drobno kroję. Obrane jabłko kroję w drobną kostkę. Wszystko przekładam do miski.
Sos: musztardę mieszam z miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję oliwę/olej, mieszam do połączenia, po czym stopniowo dolewam wodę - po łyżce, do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiam solą i pieprzem. Polewam sałatkę, mieszam.
Podaję w porcjach, posypaną posiekanymi migdałami podprażonymi na suchej patelni, z drobnymi listkami bazylii.



              

              

              

              

              

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger