Szukaj na blogu

Żeberka z warzywami (z patelni)

Z całkiem niewielkiej porcji żeberek udało mi się dziś przygotować smaczny obiad dla dwóch osób. Co jakiś czas zaopatruję się w kilka słoiczków sosów i kilka przypraw kuchni azjatyckiej, bo bardzo mi to ułatwia życie pozwalając szybko przygotować aromatyczne, pełne smaku dania.
Dziś prezentuję Wam wspaniałe żeberka duszone z jesiennymi warzywami. Można je podać z dowolną kaszą.






Składniki dla 2 osób:
400-600 g. żeberek wieprzowych (nietłustych, u mnie żeberka-paski)
2 cebule
8-10 brukselek
1 niewielka pietruszka (korzeń)
2 spore ząbki czosnku
0,5 niewielkiej, czerwonej papryki
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka sosu Hoisin (gotowy ze słoiczka)
1 łyżeczka sosu śliwkowego (również ze słoiczka)
3 łyżki sosu Worcester
sól i pieprz do smaku
ok. 0,5 szklanki bulionu lub wody do podlewania
Przygotowanie:
Żeberka dzielę na porcje. Wcieram w nie troszkę soli i pieprzu (lub jak u mnie, soli ziołowej). Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, podsmażam żeberka - gdy z jednej strony są rumiane, odgarniam je na jedną połowę patelni a w wolne miejsce wrzucam pokrojoną w grube piórka  cebulę.  Podsmażam razem kilka minut. Na cebulę wrzucam pokrojoną w cienkie plasterki pietruszkę, oraz przecięte na pół brukselki. Dodaję również pokrojone w plasterki ząbki czosnku i pokrojoną w paseczki paprykę. Warzywa oprószam solą i pieprzem, lekko mieszam. Kawałki mięsa przewracam na drugą stronę i smaruję mieszanką trzech sosów. Przykrywam patelnię, na małym ogniu duszę do miękkości mięsa, podlewając po odrobinie bulionem i wodą. W trakcie duszenia nie mieszam zanadto warzyw, by pozostały w dużych kawałkach. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem - w razie potrzeby.


              





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger