Kurczak z majerankiem i czosnkiem (z patelni)
Tak najczęściej doprawia mięso moja Mama - zarówno do smażenia, jak duszenia czy pieczenia. I w sumie to jeden z moich ulubionych sposobów. Dla mnie to bardzo klasyczny smak.
Dziś udusiłam kilka udek na patelni, tylko z dodatkiem cebuli.
I proszę nie obawiać się pokruszonych listkó laurowych!
6 dużych udek kurczaka
2 spore cebule
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
1 łyżka suszonego majeranku
3 liście laurowe, drobno pokruszone
3-4 spore ząbki czosnku
Dodatkowo:
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek przeciskam przez praskę, przekładam do miski.
Dodaję sól, pieprz, majeranek i liście laurowe, wszystko lekko wygniatam w palcach, po czym powstałą pastą nacieram udka.
W tym momencie można je odstawić nawet na całą noc do lodówki, jednak nie jest to konieczne w przypadku tego dania (przy pieczeniu polecam).
Rozgrzewam olej na patelni, obsmażam udka z obu stron na rumiano. Zmniejszam moc kuchenki do minimum, dorzucam na patelnię pokrojone w piórka cebule i duszę razem ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz