Szukaj na blogu

Surówka z kapusty pekińskiej, białej rzodkwi i czerwonej papryki

Dziś zjedliśmy bardzo szybki i łatwy obiad - był łosoś z ziołami smażony na patelni, i ta właśnie surówka. Prosto i naprawdę smacznie. Surówkę można skończyć na dwa sposoby: pozostawić doprawioną odrobiną oleju i soku z cytryny, lub dodać jeszcze łyżkę czy dwie jogurtu naturalnego. Spróbowałam obu wersji, i ta z jogurtem smakowała mi bardziej, pewnie z powodu tego, że głównym daniem była smażona ryba; przy smażeninie zawsze mam uczucie, że jogurt sprawia, że mój organizm lepiej wszystko trawi. 






Składniki:
pół główki średniej wielkości kapusty pekińskiej
1 średnia czerwona cebula
1 mała (pół dużej) czerwona papryka
1 mała biała rzodkiew (pół dużej)
1 słodkie jabłko
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sok z połowy cytryny
kilka łyżek oleju 
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: jogurt naturalny - 1-2 łyżki.
Przygotowanie:
Kapustę siekam cieniutko w paseczki, podobnie czerwoną cebulę - w półplasterki. Kroję również paprykę w cienkie paseczki. Wszystko wrzucam do miski. Do warzyw dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odrobinę solę i przez chwilę wygniatam dłonią. Obrane jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami i startą na grubej tarce rzodkiew, przekładam je wraz z posiekanym koperkiem do miski z warzywami. Dodaję sok z cytryny i olej, dokładnie wszystko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Surówkę warto przygotować na pół godziny przed podaniem, by składniki się połączyły. Przed podaniem ewentualnie dodaję jogurt i ostatecznie doprawiam do smaku.



Wersja z jogurtem:


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger