Ryba duszona w śmietance
Smaczna, duszona ryba - u nas był szczupak, ale w sumie można w ten sposób przygotować każdą inną rybę. Przepis jest szybki i łatwy do przygotowania.
Składniki:
ok. 0,5 kg dowolnej ryby - mogą być filety lub płaty (u mnie płaty szczupaka)
2 niewielkie cebule
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
1 niewielka marchewka
2 ząbki czosnku
1/3 płaskiej łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
świeżo posiekana natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Rybę kroję na kawałki - ok. 5 cm długości. Oprószam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam pokrojone w piórka cebule, smażę do zeszklenia. Odgarniam cebulę na brzegi patelni, układam kawałki ryby, podsmażam po 2-3 minuty z obu stron. Dodaję łyżkę masła i śmietankę, zmniejszam moc kuchenki do minimum. Obraną marchew ścieram na tarce z drobnymi oczkami, dokładam na patelnię. Dodaję gałkę muszkatołową, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wstępnie doprawiam sos solą. Przykrywam patelnię, duszę ok. 15-20 minut. W międzyczasie przewracam kawałki ryby. Dodaję pozostałe masło, mieszam do jego rozpuszczenia, doprawiam sos do smaku. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
ok. 0,5 kg dowolnej ryby - mogą być filety lub płaty (u mnie płaty szczupaka)
2 niewielkie cebule
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
1 niewielka marchewka
2 ząbki czosnku
1/3 płaskiej łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
świeżo posiekana natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Rybę kroję na kawałki - ok. 5 cm długości. Oprószam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam pokrojone w piórka cebule, smażę do zeszklenia. Odgarniam cebulę na brzegi patelni, układam kawałki ryby, podsmażam po 2-3 minuty z obu stron. Dodaję łyżkę masła i śmietankę, zmniejszam moc kuchenki do minimum. Obraną marchew ścieram na tarce z drobnymi oczkami, dokładam na patelnię. Dodaję gałkę muszkatołową, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wstępnie doprawiam sos solą. Przykrywam patelnię, duszę ok. 15-20 minut. W międzyczasie przewracam kawałki ryby. Dodaję pozostałe masło, mieszam do jego rozpuszczenia, doprawiam sos do smaku. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz